Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon: Vom expedia la Moscova un demers în vederea obținerii vaccinului împotriva coronavirusului

Conducerea R.Moldova va expedia, în timpul apropiat, un demers la Moscova în vederea obținerii vaccinului împotriva coronavirusului. Anunțul a fost făcut, miercuri, de președintele moldovean, Igor Dodon, după o întrevedere cu Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova. Astăzi, a fost înregistrat un nou record de infectări. 474 cazuri noi de coronavirus, bilanțul ajungând la aproape 28.700 de cazuri în R.Moldova.

Șeful statului, Igor Dodon a anunțat că a discutat cu ambasadorul rus la Chișinău ”un spectru larg de chestiuni legate de dezvoltarea și consolidarea parteneriatului strategic dintre statele noastre”. 

În altă ordine de idei, spune Dodon, au vorbit despre vaccinul anti-Covid, ”despre crearea căruia președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat recent. Am adresat felicitări partenerilor ruși cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și am subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin. În acest sens, conducerea Republicii Moldova va expedia la Moscova un demers, în timpul apropiat”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Și dacă președintele Dodon este gata să ceară ajutorul Rusiei pentru a obține vaccinul anti-Covid, președintele român,  Klaus Iohannis, întrebat dacă România ar putea să ia în calcul încheierea unui precontract cu Rusia, a declarat că, nu există validare externă pentru acel vaccin.

Să spunem că, Vladimir Putin a anunţat, marţi, că Rusia a dezvoltat "primul" vaccin împotriva coronavirusului și a dat asigurări că va oferi "imunitate durabilă". Noul vaccin a fost botezat "Sputnik V", după satelitul sovietic, prima navă spaţială care a orbitat în jurul Pământului. Mai mult de un miliard de doze au fost comandate de 20 de ţări străine.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății s-a arătat sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului, amintind că orice produs farmaceutic trebuie "să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate" şi "nu a văzut nimic oficial". Potrivit OMS, 26 de vaccinuri sunt în stadiu de studii clinice (testate pe om) în toată lumea şi 139 în stadiul de evaluare preclinică. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre demersul lui Igor Dodon, adresat autorităților ruse, privind vaccinul anti-Covid