Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În plină pandemie de coronavirus, două din cinci școli din lume nu au spaţii destinate spălării mâinilor cu apă şi săpun

maini.jpg

Peste 800 de milioane de copii din lumea întreagă nu beneficiază de instalaţii sanitare de bază pentru a se spăla pe mâini în şcolile lor.
Peste 800 de milioane de copii din lumea întreagă nu beneficiază de instalaţii sanitare de bază pentru a se spăla pe mâini în şcolile lor.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În plină dezbatere privind redeschiderea şcolilor, UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, în lume, în două școli din cinci nu există spaţii destinate spălării mâinilor cu apă şi săpun. Agenţiile ONU reamintesc că, în plină pandemie de coronavirus, aceasta trebuie să fie cerinţa fundamentală pentru ca o şcoală să funcţioneze în mod sigur.

Peste 800 de milioane de copii din lumea întreagă nu beneficiază de instalaţii sanitare de bază pentru a se spăla pe mâini în şcolile lor, ceea ce presupune un risc mai mare de contagiere cu COVID-19 şi alte boli, arată un raportul UNICEF citat de EFE, agenția spaniolă de știri și Agerpres.

Peste o treime dintre acești copii trăiesc în Africa Subsahariană şi în cele mai sărace ţări ale lumii, unde şapte din zece şcoli sunt lipsite de un spaţiu adecvat unde copiii să se poată spăla pe mâini, iar jumătate dintre acestea nu au nici măcar toalete.

Potrivit studiului, care centralizează date la nivelul anului 2019, una din trei şcoli din întreaga lume are un acces limitat la apă potabilă, în timp ce aproape 700 de milioane de elevi nu au toalete adecvate în şcolile pe care le frecventează.

În România 4 din 10 școli din mediul rural au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și canalizare.

"Accesul la apă, toalete şi servicii de igienă este esenţial pentru prevenirea şi controlul efectiv al infecţiilor în toate contextele, inclusiv în şcoli", notează într-un comunicat comun Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În opinia sa, această cerinţă trebuie să fie o prioritate în strategiile guvernelor pentru a redeschide şcolile în timpul pandemiei de coronavirus.