Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Masca obligatorie pentru pietoni si bicicliști la Bruxelles

biciclist masca Bruxelles

Masca a devenit obligatorie în 12 august pe întreg teritoriul regiunii Bruxelles, în centrul Belgiei. Ea se aplică pietonilor și bicicliștilor deopotrivă ca și celor care fac sport în aer liber. Autoritățile regionale au luat decizia uniformizată pentru Bruxelles odată ce a fost depășit pragul de 50 de noi cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori. 

Canicula durează de zece zile în Belgia cu temperaturi de peste 35 de grade la Bruxelles ziua care nu scad sub 22 de grade noaptea și totuși masca a devenit obligatorie. 

De altfel, 663 de cazuri de coronavirus au fost înregistrate între 2 și 8 august la Bruxelles, adică cu peste 200 de noi cazuri în plus față de saptamâna precedentă. 

In plină căldură, a alerga sau a se deplasa cu bicicleta având gura și nasul acoperite de o mască nu este ideal, dar se pare că nu este nici neapărat periculos pentru sănătate. 

Avizul medicilor specializați în medicină sportivă este că orice activitate fizică este posibilă purtând mască, dar că bineînțeles respirația devine mai dificilă și deci oboseală se instalează mai repede. Efortul trebuie dozat când este cald, spun doctorii, sau efectuat dimineață înainte ca temperaturile să urce. 

Sfatul este util pentru cei care fac sport, dar nu pentru bicicliști care au ales acest mod de a se deplasa nu doar pentru a face mișcare și care sunt nevoiți uneori să pedaleze în plină caniculă.  

Acestea fiind zise, la Bruxelles în prima zi în care măsura a devenit obligatorie peste tot, bicicliștii erau mai degrabă nemulțumiți.

Autoritățile precizează că masca nu este obligatorie decât dacă bicicleta este folosită ca mijloc de locomoție și nu ca activitate fizică. 

Purtarea măștii în spațiile publice era deja obligatorie în câteva comune din Bruxelles încă de la sfârsitul lunii iulie, dar acum măsura este uniformizată. Nu mai există excepții, diferențe de la o comună la alta sau de la o stradă la alta, nu contează daca un loc public este aglomerat sau nu. 

Iar revenind la bicicliști, ideea unei măști care să le fie destinată există de ceva timp și  ea se referă la masca de protecție împotriva poluării.

Aceasta, echipată cu diverse filtre, este însă și mai greu de purtat decât cea chirurgicală, de exemplu ca să nu mai vorbim că este și cu mult mai scumpă. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan