Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK: Cei care vin din Franța trebuie să intre în carantină de sâmbătă

Muzeul Luvru

Persoanele care vin în Marea Britanie din Franța și Olanda vor fi obligate să se stea în carantină timp de 14 zile de sâmbătă 15 august. Franța a raportat joi cel mai mare număr de cazuri de infecție cu Coronavirus din luna mai până acum.

Ministul transporturilor, Grant Shapps, a declarat că măsura - care se aplică și persoanelor care călătoresc din Monaco, Malta, Turks și Caicos și Aruba - va începe de la ora 4:00 (6:00 în România).

Franța a avertizat că decizia Marii Britanii va duce la "măsuri reciproce”. Clement Beaune, secretarul de stat francez pentru afacerile europene, a replicat că decizia Regatului Unit reprezintă o problemă de "regret” pentru francezi.

Decizia guvernului britanic urmează sporirii cazurilor din țările afectate în ultimele zile.

Companiile aeriene britanice au descris-o drept "o altă lovitură devastatoare pentru industria călătoriilor care deja se află în cea mai gravă criză din istoria sa”.

Cu până la o jumătate de milion de turiști din Marea Britanie care au planuri să călătorească în Franța, se așteaptă ca termenul-limită să provoace un aflux către porturi și aeroporturi al miilor de turiști disperați să evite carantina.

Panică printre călători

Site-ul web Eurotunnel a fost luat cu asalt, iar John Keefe, directorul afacerilor publice la Getlink, care operează Tunelul Canalului, a declarat la BBC că trenurile au fost "deja rezervate” în totalitate vineri.

Eurotunnel
Biletele la Euotunnel s-au epuizat după anunțul introducerii carantinei călătorilor care vin din Franța

Îndemnând călătorii să verifice online dacă există spațiu pentru aceștia înainte de a se îndrepta către terminal, el a spus că oamenii ar trebui să înțeleagă "că nu va fi ușor să se întoarcă” în Marea Britanie.

Potrivit companiei de date Statista, persoanele din Marea Britanie au efectuat 10,35 milioane de vizite în Franța anul trecut, situându-o pe locul doi în urma Spaniei - cu 18,12 milioane - în termeni de popularitate.

Ministerul de externe avertizează acum cu privire la "toate călătoriile, în afară celor esențiale”, în Franța, în timp ce măsura de carantină a fost impusă pentru Spania la 25 iulie.

Potrivit ministerului transporturilor în Franța rata infecției cu Coronavirus la 100000 de persoane a crescut cu 66% în ultima săptămână, cu 2524 de cazuri raportate joi.

Pentru Olanda creșterea ratei infecțiilor  a fost de 52%, pentru Malta a fost de 105%, 273% pentru Turks and Caicos și 1.106% pentru Aruba.