Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia a fabricat primele 15.500 de doze de vaccin anti-Covid-19

vaccin_sputnik_v.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Cel dintâi lot al vaccinului denumit “Sputnik V” a ieșit de pe liniile de producție, anunță serviciul de comunicare al companiei Binnopharm, citat de agenția TASS.

Rusia anunță că lansarea campaniei de vaccinare masivă contra Covid-19 va începe peste o lună.

Centrul de Microbiologie şi Epidemiologie Gamalei, cel care a dezvoltat primul vaccin înregistrat în ţară împotriva coronavirusului, comunică prin directorul Alexandr Ginzburg, că peste maximum 10 zile vor începe și studiile ulterioare înregistrării produsului, perioadă în care vor fi vaccinate zeci de mii de oameni.

Instituția adaugă că studiile vor dura cel mult 6 luni, iar asta nu va opri începerea deja a vaccinării în masă a populaţiei, care va fi voluntară, potrivit guvernului rus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii privește însă cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin contra COVID-19 şi avertizează că, la fel ca celelalte, acesta va trebui să urmeze etapele decise pentru eficacitate şi siguranţă.

O parte a cercetătorilor cred că Rusia ar pune mândria naţională în faţa siguranţei populației.

Interesant este faptul că vaccinul rusesc nu se numără printre cele 6 pe care OMS le considera săptămâna trecută ca fiind cele mai avansate în privința testelor clinice. Dintre acestea, trei sunt dezvoltate de chinezi, două de americani și unul de britanicii de la Universitatea Oxford.

Rușii susțin însă că peste 20 de ţări au făcut precomenzi pentru circa un miliard de doze din vaccinul lor, care pe pieţele externe se va numi „Sputnik V”, aproape la fel ca primul satelit lansat pe orbită.