Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul clanurilor. Războiul polițiștilor. Ce va decide Vela?

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute  că a trimis Corpul de Control la Poliția Capitalei, în urma afirmațiilor publice făcute de șeful Serviciului Grupări Infracționale Violente, care s-a plâns, în presă, că mai multe anchete care priveau destructarea unor clanuri periculoase ar fi fost blocate de superiori. Declarațiile ofițerului au venit după ce structura pe care o conduce a fost acuzată că nu este capabilă să facă față clanurilor și că, în consecință, în București au avut loc, în ultima perioadă, mai multe evenimente deosebit de violente. 

Moartea lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, nu a declanșat doar un război surd între clanuri ci și între structurile aflate la vârful Poliției Capitalei. De ce? Simplu : moartea interlopului a scos din nou la iveală existența unui București violent, dominat de grupări infracționale care se ocupă de droguri, prostituție, traffic de carne vie și cineva trebuia să răspundă pentru faptul că în direcția combaterii lor nu s-a făcut mare lucru, dacă ne uităm la rapoartele Departamentului de Stat American. Cineva trebuia deci tras la răspunde dar cine?

Primii vizați au fost cei de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și  serviciul său specializat tocmai în combaterea acestor grupări violente Pe fondul criticilor apărute în spațiul public, comisarul șef Marius Andrei, șeful Serviciului Grupări Infracționale Violente, a ieșit în presă și a spus, fără să dea nume, că, împreună cu oamenii săi nu a putut să finalizeze dosare din cauza faptului că ar fi fost sabotat din interior de unui dintre directorii adjuncți, care i-a blocat anchetele pe care acesta le avea în lucru alături de DIICOT.  De partea sa, directorul adjunct al poliției, Radu Gavriș, cel vizat, susține că de fapt clanurile ar fi protejate tocmai din interiorul poliției de serviciul lui Marius Andrei. De asemenea, presa susține citând apropiați ai lui Gavriș că DIICOT ar îngropa de fapt dosarele și acesta ar fi motivul pentru care Gavriș ar dori să înceteze colaborarea cu Direcția din Parchetul General.  Astfel, Europa liberă a citat recent un magistrate și un polițist care acuză ambii DIICOT că ar îngropa dosarele mafiei. „Ne-am săturat să tot venim cu informații care nu sunt valorificate de parchete. Sursele își pierd încrederea în noi dacă văd că nu se întâmplă nimic și pe viitor nu o să mai scoată nicio vorbă. Păcat de munca noastră, păcat că suntem victimele răfuielilor celor de la vârful structurilor”, spune ofițerul de poliție citat de Europa Liberă. Vorbele acestuia sunt întărite de un raport semnat de adjunctul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, unde se arată, cu referire la uciderea lui Emi Pian, că polițiștii știau de 8 luni că sunt probleme mari între clanuri, fără ca nimeni să miște un deget. „Domeniul combaterii grupărilor infracționale este documentat specializat de către SGIV, structură aflată în directă coordonare a directorului general. Acestă structură a fost înștiințată în scris de către Secția 20 de Poliție cu privire la evenimentele care au condus într-un final la acest omor încă din data de 6.12.2019 și în 8 luni de zile nu a făcut nimic care să prevină acest eveniment”, se arată în nota lui Radu Gavriș.

Directorul adjunct al poliției a cerut să fie ”făcuți doar hoții din Altex”? 

De partea sa, comisarul Marius Andrei l-a acuzat pe Gavriș, în exclusivitate pentru mainnews.ro, că l-a amenințat să nu mai lucreze cu procurorii DIICOT în anchetele de la nivelul serviciului. “Mi s-a spus cât se poate de clar că dacă nu înțeleg mesajul nu o să-mi fie bine…Ni s-a cerut cât se poate de clar să nu mai lucrăm cu procurorii DIICOT.  Am întrebat în repetate rânduri de ce: Nu este normal să scindezi infracțiunile, să le rupi în două pe românește și să îi trimiți în judecată pentru mai puține infracțiuni… O parte din delegările de la DIICOT au fost încetate de pe o zi pe alta….Datorită acestor presiuni care au fost puse pe întreg Serviciul, automat întreaga activitate a Serviciului a avut de suferit. Am fost în imposibilitatea de a mai putea lucra normal, eficient, calificat.”, a acuzat comisarul-șef.

Spusele acestuia au fost intarite de o scrisoare publică a Diviziei speciale anticlanuri din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului Bucureşti. ”Trebuie să menționăm faptul că activitățile infracționale ale grupărilor din București atrag în cele mai multe rânduri competența DIICOT..Așadar, la începutul anului 2019 ni s-a restricționat accesul la DIICOT, ne-au fost luate o serie de dosare pe care le lucram împreună cu această structură și ni s-a spus că mai bine „facem hoți din Altex”. Tot pe parcursul anului 2019 am fost supuși mai multor controale de către aceeași conducere…Așadar ni s-a interzis să lucrăm cu structurile superioare de parchet care pot soluționa dosare complexe. Ni s-a cerut să ne limităm la infracțiuni mărunte, iar dacă pe parcursul cercetărilor apăreau indicii cu privire la săvârșirea de fapte importante, cu adevărat periculoase, care se puteau solda cu condamnări pe ani mulți, trebuia să renunțăm la cercetări”, au scris polițiștii.

S-a întâlnit conducerea poliției cu clanul Duduianu la ceas de taină?

În fine, cel mai tensionat moment al luptei dintre cele două structuri din interiorul poliției a fost cel legat de perchezițiile care au urmat morții lui Emil Pian. Șeful poliției capitalei Bogdan Berechet i-ar fi cerut adjunctului Poliţiei Capitalei, Radu Gavriș, să justifice de ce nu i-a adus la cunoștință detalii operative din această nouă anchetă. Oamenii lui Gavriș au altă variantă a poveștii : Septimiu Pan, numele sub care face dezvăluiri un fost polițist din București cu zeci de ani de anchete la activ, spune că Șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet, ”mai cunoscut printre subalterni drept „Beizadeaua”, a avut o atitudine duplicitară în sensul că insista să afle exact și imediat fiecare pas făcut de Serviciul Omoruri în dosar, DEȘI LEGEA INTERZICE CLAR ACEST LUCRU”. Potrivit polițistului, Gavriș, cel care a coordonat perchezițiile, ar fi refuzat să dea detalii din ancheta sa tocmai pentru că știa că vor fi scurgeri care vor duce la salvarea infractorilor. ”Existând suspiciuni că o eventuala raportare ierarhică…ar putea genera scurgeri de informații, miercuri dimineață, pe 12.08 2020, s-a intrat peste Duduieni, au fost găsiți toți. Nu se așteptau să vină cineva peste ei pentru că, ghici ciupercă, NU AVUSESE CINE SĂ-I AVERTIZEZE...Acum, ud fleașcă de supărare, Chestorul Vasilescu trimite control la Serviciul Omoruri, pe motiv că nu a fost anunțat și că s-ar fi greșit una dintre adrese, la percheziții. Nu, domnule Vasilescu, țeapă, adresa nu e greșită, ci unul dintre criminalii căutați are domiciliul legal în casa unui luptător SIAS al IGPR, cu care e prieten bun din copilărie! Ce ziceți de treaba asta? Nimic? Mucles? Pe asta nu o mai dați la presă? În consecință, subiectul real este de ce are interlopul domiciliul în același imobil cu mascatul de la SIAS, nu că au greșit „Omorurile” adresa. În urma acestei acțiuni au primit mandat de arestare trei membri ai clanului Duduianu, deci o instanță a confirmat corectitudinea modului în care s-a acționat și a probatoriului administrat”, scrie Septimiu Pan. Tot acesta se întreabă dacă nu cumva sunt adevărate informațiile potrivit cărora operațiunea a fost ținută secretă pentru că se știa că Vasilescu împreună cu Berechet și Seful sectorului 5 Poliție, ”noaptea ca hoții, în timp ce colegii dvs. nu dormeau deja de o săptămână ca să prindă criminalii, s-au întâlnit intr-o biserica din sect 5  tocmai cu apropiați ai criminalilor din Clanul Duduianu! ȘEFUL POLIȚIEI ROMÂNE, LA NEGOCIERI CU UN CLAN MAFIOT ȘI CRIMINAL, NOAPTEA, ÎNTR-O BISERICĂ! Dacă e adevărat, asta chiar e o știre”, a scris fostul polițist.

Trăgând linia, ministrul de interne va trebui să vadă cine are dreptate și cine nu în această poveste în care două tabere mari din poliție se acuză practic reciproc că ar proteja clanurile.