Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă generală în Belarus. Lukașenko, dispus să renunțe la putere după un referendum

lukasenko-alexandr.jpg

Alexandr Lukaşenko cere o anchetă, după atentatul din 11 aprilie.

Grevă generală în Belarus. Muncitori din mai multe uzine din Minsk au manifestat luni, la apelul opoziției belaruse, care a anunţat o grevă generală pentru a protesta față de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pe 9 august, scrie AFP. Greva s-a răspândit și la televiziunea de stat. 

Demonstranţi care purtau drapele alb şi roşii ale opoziţiei s-au reunit în faţa unei uzine de maşini grele unde Alexandr Lukaşenko a sosit luni cu elicopterul. Acesta a susținut un discurs în fața mulțimii, spunând: "Am avut alegeri. Până nu mă ucideți, nu vor avea loc alte alegeri", transmite BBC. Totuși, președintele Belarusului a anunțat ulterior că ar fi dispus să renunțe la putere după un referendum într-o tentativă de a calma protestele masive și grevele din țară, relatează Reuters.

Acesta a pus însă condiții. A spus că oferta sa nu va fi pusă în practică atât timp cât vor continua protestele, după ce lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia a declarat că este pregătită să preia puterea și a promis amnistie forțelor guvernamentale dacă îl abandonează pe Lukașenko.

De asemenea, acesta s-a oferit să schimbe constituția, într-o aparentă concesie care este puțin probabil să îi mulțumească pe protestatari.  

„O să punem modificările într-un referendum și îmi voi preda puterile constituționale. Dar nu sub presiune sau din cauza străzii”, a declarat Lukașenko citat de agenția de stat Belta.

„Este necesară o nouă Constituție. Mi-au fost sugerate două variante. Le-am respins pentru că diferă puțin de cea actuală. Lucrările sunt în curs pentru a treia variantă. Vom organiza un referendum, vom aproba Constituția și voi preda autoritatea mea în conformitate cu Constituția. Dar nu sub presiune și nu prin proteste stradale ", a declarat șeful statului.

„Da, nu sunt un sfânt. Îmi cunoașteți latura dură. Nu sunt etern. Dar dacă dați jos primul președinte trageți și țările învecinate și toate celelalte”, a mai spus Alexandr Lukașenko.

În timp ce își ținea discursul, muncitorii l-au huiduit pe Lukaşenko și au scandat „Pleacă!”. 

Greva s-a răspândit la televiziunea de stat, personalul plecând luni dimineața din platourile de emisie. Pe post a apărut un studiou gol, fără prezentatorii de știri, pe un ambiental de muzică pop.

Candidata opoziției la prezidențiale, Svetlana Tihanovskaia, s-a declarat pregătită să-și "asume responsabilitățile" și să guverneze țara, într-un mesaj video transmis din Lituania, acolo unde s-a refugiat.

Cel puţin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor izbucnite după scrutinul prezidenţial din Belarus. Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat.

Un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea loc miercuri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe Twitter.

"Poporul din Belarus are dreptul de a-şi decide viitorul şi de a-şi alege în mod liber liderul. Violenţa contra manifestanţilor este inacceptabilă", a scris Charles Michel pe rețeaua sa de socializare. Videoconferinţa liderilor UE va începe miercuri la ora locală 12:00 (10:00 GMT).

Uniunea Europeană a lansat un proces de impunere a sancţiunilor contra oficialităţilor belaruse responsabile pentru fraudele electorale şi pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului din 9 august.

Alexandr Lukaşenko este din 20 iulie 1994 președintele Belarusului, find cel mai logeviv în această funcție dintre toți șefii de stat europeni.