Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


“Nous mange apres les vaches” sau cum au dispărut turiștii străini din Viscri

whatsapp_image_2020-08-18_at_11.13.45_am.jpeg

Viscri parcare pe uliță
Image source: 
Andreea Pietroșel

Caroline Fernolend, locuitoare din Viscri: Cei mai mulți turiști vor să vadă casa Prințului Charles și atât. În rest conduc și fac praf și parchează pe uliță deși am amenajat o parcare gratuită pentru ei.

De 24 de ani Viscri este o destinație de neratat pe harta turiștilor aflați în căutarea experiențelor autentice. Întâi au venit în satul transilvănean turiștii străini, nostalgici după atmosfera rurală. Apoi au venit și românii și o vreme satul a trăit în tihnă. Ultimii ani însă au pus față în față două lumi total diferite iar liniștea satului transilvănean a dispărut ca prin magie sub praful ridicat de mașinile care transformă ulița într-o mare parcare.


Video Title: 
Trafic auto în Viscri

 

Weekend-ul îngrămădește în Viscri mai mulți turiști decât poți număra la o petrecere dată pe malul mării în plină pandemie. Distanțarea nu se păstrează nici măcar între mașinile care se înghesuie în șiraguri strânse de-a lungul ulițelor  acoperite de praf.

Din fața caselor localnicii așezați pe bănci privesc procesiunea de turiști ca la televizor. Care mai de care mai gălăgioși, vizitatorii se extaziază în cor la întâlnirea cu câte o găină care are curaj să se aventureze pe drumul traversat în trombă de șoferii aflați în căutarea unui loc de parcare.

Vacile nu mai au loc demult pe ulița care le îmbie cu adăpătoare, nici căruțele nu mai au acces prin porțile blocate de mașini parcate alandala.

“Când mașinile parchează chiar în fața intrării caselor, vacile și caprele nu mai pot intra. Oamenii care aduc fânul și alte produse de pe câmp nu mai pot intra să-și ducă produsele. Suferim foarte mult din cauza prafului pentru că vizitatorii noștri nu respectă viteza cu care se circulă într-un sat unde sunt rațe, găini, pisici și câini pe stradă. Și asta ne supără”,  spune Caroline Fernolend, președinta Fundației Mihai Eminescu Trust.

Ea este cea care a văzut un mijloc de supraviețuire în turism și a pus satul transilvănean pe lista destinațiilor încă din 1996, când a promovat Viscri la primul târg de turism din România post decembristă.

Turiștii francezi și Prințul Charles ambasadorii satului transilvănean

Portul săsesc și povestirile despre satul transilvănean au convins un turist francez că Viscri e destinația perfectă așă că în următorii ani bărbatul s-a reîntors în situl Unesco însoțit de tot mai mulți prieteni. Apoi a scris o recomandare în Routard, un celebru ghid de călătorie francez și de atunci au început să apară tot mai mulți străini.

“Erau oameni care veneau la Viscri pentru că voiau să își retrăiască cumva copilăria. De la ei am înțeles ce așteaptă să găsească un turist într-un sat autentic. Le-a plăcut cum le-am gătit cu produsele mele din grădină.  Mergeam la fierar, la oi la ciobanul nostru și așteptam împreună ciurda seara. Nu știam să vorbesc foarte bine franceza atunci și le spuneam “Nous mange apres les vaches”, încercând să le explic că urma să luăm cina după ce se întorc vacile. Am învățat timp de 2 ierni franceză cu cele 5 familii care doreau să primească turiștii în casele lor, iar ca să stea cât mai mult la noi am dezvoltat pentru ei șase trasee pe care puteau să se plimbe în jurul satului”, își amintește Caroline.

Toți turiștii străini au dispărut acum goniți de noul tip de vizitator de Viscri, gălăgios, nerăbdător, în căutarea confortului urban. Caroline spune cu regret că aproape toate agențiile internaționale aleg să nu mai trimită turiști aici după ce satul și-a pierdut atmosfera de poveste.

Vedere din Viscri-ul contemporan: Aglomerație și terase care nu te primesc fără rezervare în prealabil

Atmosfera pastorală care transpare din fotografiile de la Viscri nu are nicio legătură cu realitatea. Caroline Fernolend pune totul pe seama calității turiștilor care vin în vizită.

“Am dezvoltat un turism responsabil la Viscri cu accent pe oameni, pe viața lor autentică, iar acest lucru începe acum să se piardă. Începe să se deterioreze calitatea vieții noastre, iar cei care ne vizitează și se așteaptă la un sat autentic găsesc mașini și sunt dezamăgiți așa că ne confruntăm cu frustrări pe ambele părți. Suntem foarte bucuroși de oaspeți, dar am dori ca ei să aibă experiența pe care vizitatorii o aveau în anii 90 la noi. Pe aceia îi pierdem acum.”

Ministerul Culturii recomandă parcarea în zonele special amenajate, șoferii refuză

Din 2016 Ministerul Culturii a recomandat, la solicitarea Consiliului Satului, parcarea mașinilor în zone special amenajate. Șoferii însă refuză cu încăpățânare să facă câțiva pași până la obiectivele turistice din sat.

Președinta Fundației Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend spune că șoferii nu sunt sensibili nici la rugămințile sătenilor.

„Prin Consiliul Satului am amenajat o parcare. Am pus piatră și am făcut o potecă frumoasă prin grădinile oamenilor. Anul trecut în weekend direcționam mașinile care ajungeau în sat spre această parcare gratuită. Mulți dintre șoferi s-au supărat și au fost dezamăgiți că îi trimiteam în parcare și erau nevoiți să facă câțiva pași. 5 mașini s-au și întors. Din păcate însă cei mai mulți turiști vor să vadă casa Prințului Charles și atât, în rest conduc și fac praf”, mai spune dezamăgită locuitoarea din Viscri.

 
“Nous mange apres les vaches” sau cum au dispărut turiștii străini din Viscri