Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus | Alte 412 cazuri noi, în R.Moldova. Aproape 500 de persoane, în stare gravă

poza_medici_pacient.jpg

Sursa imaginii: 
Organizația Mondială a Sănătății

În R.Moldova continuă să crească numărul celor infectați cu coronavirus. Până în prezent, aproape 30.800 de persoane s-au îmbolnăvit. Doar în ultimele două săptămâni, au fost înregistrate peste 5.000 de cazuri, dintre care aproape 2.500, în Chișinău. 908 persoane au decedat de coronavirus în R.Moldova. Între timp, șeful statului, Igor Dodon, aflat în vacanță, anunță că Turcia va livra R.Moldova 50 de ventilatoare pentru pacienții bolnavi de coronavirus.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, alte 412 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate, marți, în Republica Moldova, dintre care 227 doar în Chișinău. Alte 25 de cazuri au fost înregistrate în Transnistria. 3 persoane bolnave au venit din Germania, Franța și Italia. Au fost efectuate 2579 de teste, dintre care primar – 1998 şi repetat – 581. Din numărul total de cazuri, 20 sunt lucrători medicali: medici - 5,  asistenți medicali - 14, personal auxiliar-1.

Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus ajunge la 30.789. Aproape 500 de persoane sunt în stare gravă, dintre care 31 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată, peste 1.200 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Alte 342 persoane au fost tratate și externate.

În total, 21.885 persoane au fost tratate de coronavirus. 

50 ventilatoare pulmonare, cumpărate din Turcia

Șeful statului, Igor Dodon, susține că cele 50 de ventilatoare pulmonare sunt achiziționate din Turcia, prin intermediul unui proiect al Băncii Mondiale, de la instituția turcă de stat Ushas, cu un avans de doar 10 la sută din suma totală. ”Mulțumesc președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan care a acceptat să fie livrate în țara noastră 50 de ventilatoare, achiziționate de Republica Moldova prin intermediul unui proiect al Băncii Mondiale, de la instituția turcă de stat USHAS, cu plata în avans a doar 10% din suma totală, restul banilor urmînd a fi transferați mai tirziu. Menționez că conform regulilor și procedurilor părții turce, plata trebuia să fie efectuată în proporție de 100% în avans”. ”Exprim în mod repetat sincere mulțumiri și profundă recunoștință Republicii Turcia pentru sprijinul considerabil pe care îl acordă țării noastre întru prevenirea și controlul răspândirii virusului COVID-19”, a scris Dodon, pe pagina sa de Facebook.

La sfârșitul săptămânii viitoare, este anunțată o vizită de lucru a ministrului afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, în R.Moldova. 

Liceele urmează să anunțe, până joi, ce model de învățământ aleg pentru noul an școlar

Să spunem că, până la 31 august, în R.Moldova a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică. Pregătirile pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor, la 1 septembrie, sunt însă în toi. Precizăm că, grădinițele private, de luni, urmau să-și reia activitatea. Întrucât decizia autorităților a fost anunțată în weekend, administratorii centrelor private nu au reușit practic să obțină permisiunea pentru redeschiderea instituțiilor, oferită de Comisia Extraordinare de Sănătate Publică. Prin urmare, picii stau încă acasă.

În ceea ce privește activitatea școlilor și liceelor, până joi, acestea instituții urmează să anunțe pentru ce model de învățământ optează. Precizăm că, Ministerul Educație a propus șapte modele pentru începerea noului an de școlar.

Potrivit ministrului Educației, primul model, ”prezența fizică la ore a tuturor elevilor. Este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. Învățarea în 2 schimburi, în condițiile contextului pandemic, în cazul școlilor cu mulți elevi. Un alt model, învățarea combinată, o zi online, în altă zi copii vin la școală. Învățarea de tip hibrid presupune împărțirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online. Modelul 5: Învățarea alternantă, pe rând o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online. Modelul 6: Învățarea la distanță, inclusiv online și modelul 7 -  învățarea mixtă, modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate”.

Să spunem că, pe 11 martie, școlile și grădinițele au fost închise, după ce în R.Moldova au fost confirmate primele cazuri de coronavirus. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre cazurile de coronavirus din R.Moldova