Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europarlamentar român solicită sprijin pentru R.Moldova în achiziționarea vaccinului anti-Covid

Europarlamentarul român, Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, a solicitat comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru R.Moldova în achiziționarea vaccinului anti-Covid-19 și a Remdesevir, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea formelor grave ale coronavirusului. 

Potrivit raportorului Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, Cristian Bușoi, solicitarea R.Moldova privind ajutorul pentru achiziționarea vaccinurilor a venit, acum o săptămână, la o întâlnire pe care a avut-o, la București, cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Eremei Priseajniuc, și a venit în contextul în care președintele moldovean anunțase negocieri avansate cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului pe care Kremlinul susține că l-ar fi descoperit.

Într-o scrisoare pe care a adresat-o, miercuri, comisarului european pentru Sănătate, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, i-a solicitat să îi comunice în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației.

Totodată, Cristian Bușoi a adresat comisarului pentru Sănătate rugămintea de a examina posibilitatea ca Republica Moldova să primească sprijin independent de la UE pentru achiziționarea tratamentelor anti-Covid -19. ”Având în vedere circumstanțele și urgența unui răspuns, aș dori să vă rog doamnă comisar să examinați dacă o astfel de solicitare ar fi posibilă și în ce condiții. În același timp, dacă o astfel de solicitare nu ar fi posibilă, vă rugăm să examinați în ce condiții o cerere separată și independentă a Republicii Moldova ar putea fi onorată de Uniune”, susține Cristian Bușoi, în scrisoarea sa.

Să spunem că, România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-Covid- 19, solicitând UE 10 milioane de doze de vaccin. 

”Vreau să îi asigur și pe cetățenii moldoveni că pot conta pe sprijinul României și al europarlamentarilor români pentru obținerea tratamentului împotriva noului tip de coronavirus. Așa cum am dovedit tot timpul, România este la bine și la greu alături de Republica Moldova. Țara noastră și UE au acordat sprijin cetățenilor moldoveni și autorităților în lupta cu COVID-19, trimițând cantități importante de medicamente și materiale sanitare, chiar de la debutul crizei generată de pandemie. Consider că este necesar să rămânem în continuare aproape de cetățenii din Republica Moldova și să le acordăm tot sprijinul necesar”, conchide raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, Cristian Bușoi. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre solicitarea europarlamentarului român privind sprijinul pentru R.Moldova în achizionarea vaccinului anti-Covid