Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderul sindicatului Europol despre clanuri și impunitatea lor : ”Peștele de la cap se împute!”

andreica_fb.jpg

Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica
Sursa imaginii: 
Facebook / Cosmin Andreica

Scandalul de la vârful Poliției Capitalei, pornit de la protecția pe care ar primi-o interlopii, are o singură cauză : intervenția politicului. Iată cum comentează la RFI șeful sindicatului Europol, Cosmin Andreica. Acesta explică : atâta timp cât funcțiile de conducere sunt ocupate de oameni dependenți de politicieni care pot fi corupți este clar că anumite anchete nu au șanse să se finalizeze. Care ar fi soluția : depolitizarea numirilor în structurile de poliție, spune ferm Cosmin Andreica.

Cosmin Andreica: Din păcate am văzut o poziție vehementă și virulentă a Inspectoratului General al Poliției Române, transmisă printr-un comunicat, în care dumnealor susțineau că toate aceste scrisori sunt în realitate născocite și că reprezintă niște simple anecdote, pe care, la un moment dat, au lăsat impresia că noi le-am lansat în spațiul public. Acest lucru dovedește negarea în care trăiesc mai marii Poliției române. Avem o mare problemă în interiorul sistemului, care pornește, pe de o parte, de la legăturile bolnăvicioase pe care unii șefi le au cu mediul politic. De semenea, cu privire la orgoliile care există în instituțiile de poliție. Și aici, la nivelul Poliției capitalei am văzut acest război, deschis deja, între adjunctul Poliției capitalei, care are câteva zeci de ani în sistem și directorul Poliției capitalei, care a fost împuternicit pe perioadă determinată și care a venit din zona combaterii criminalității organizate, din alte structuri. De aici toată această chestiune care este de natură să producă importante prejudicii atât imaginii instituției, cât, mai ales, imaginii și mentalului colectivului din cadrul unității. În astfel de situații, indiferent cât de mic este acest conflict, el se repercutează asupra oamenilor din stradă, care nu mai sunt siguri pe acțiunile lor, care nu mai știu exact de care parte trebuie să se poziționeze pentru a nu suporta și ei, la rândul lor, niște consecințe. Am văzut un efect imediat de mârhnire, în primul rând și evident, de a evita orice fel de conflict.

Reporter: Concluzia ar fi că în urma unor astfel de situații polițiștii fie aleg să bată în retragere, să se retragă în structuri mult mai inofensive, care nu au de-a face cu doasarele grele, fie să nu mai facă nimic pentru că riscă să-și atragă diverse animozități?

C.A: Așa este. Sunt exact cele două variante. Polițiștii fie aleg să facă pasul în lateral și aleg o altă specialitate unde nu mai au aceiași presiune a activității în dosare penale, sau rămân la nivelul aceleiași structuri, dar evident că nu mai acționează la fel ca și înainte, în sensul în care sunt mult mai precauți, analizează dacă cumva supără pe vreun șef sau pe altul. Există aceste consecințe, care sunt dezastruoase asupra sistemului

Rep: Îmi amintesc că unul dintre polițiști, sub rezerva anonimatului, spunea că mai e o mare problemă din cauza unor astfel de situații. Nici măcar informatorii lor din interiorul acelor clanuri nu au încredere în polițiști, pentru că nu mai știu dacă polițiștii lucrează cu șefii lor sau sunt de partea justiției.

C.A: Așa este. Cu toate că aceste poziții anononime ale colegilor au fost negate de instituție, cu toate că în urmă cu aproximativ o săptămână, am mai văzut un alt caz prezentat de domana Săftoiu, privitor la o colegă care a fost infiltrată într-o grupare infracțională, iar înainte cu o zi sau două de a prezenta probele și informațiile obținute de pe perioadă cât a fost infiltrată, s-a trezit cu o coroană pe mașină și cu un mesaj la adresa de domiciliu, adresă pe care nu o știa nimeni altcineva decât șefii. Vă dați seama că în loc să vedem o reacție din partea instituției care să se procupe de astfel de cazuri și să identifice de îndată cine și în ce fel a intervenit pentru a intimida, ei trăiesc în continuare în negare spunând că nu există astfel de situații și că totul este roz în sisztem. E un lucru total neadevărat. Așa cum ați spus și dumneavoastră și aici vorbim despre o muncă informativ operativă, avem colegi care în munca lor obișnuită nu mai au capacitatea și nu mia prezintă încredere față de acei informatori din interiorul grupărilor ca să poată să primească informații, să le exploateze de frică că aceste informații ar putea să ajungă la șefi, șefi care la rândul lor au o legătură și o conexiune cu capii grupărilor infracționale, fie prin intermediul mediului politic, fie sub alte forme. Tot repet, mediul politic este deosebit de important în condițiile în care funcțiile de conducere din sistem se ocupă pe criterii politice. Dacă ai persoanele potrivite în agenda telefonică sau ai cunoștințele necesare, poți să ocupi o astfel de funcție printr-un simplu telefon dat de către omul politic. Lucrul acesta se vede ori de câte ori se schimbă un partid, indiferent de natura lui.

Rep: Un asftel de șef numit politic, dacă va atinge un clan care este agreat politic, nu va avea încotro decât să bată în retragere?

C.A: Așa este. Și noi ne-am pus întrebarea de ce nu reacționează, de ce nu se opun acelor schimbări acei oameni care sunt îndreptățiți, care au competențe profesionale, care au ocupat acele funcții pe bază de meritocrație. Însă, așa cum și ei ne-au spus, pot să se opună o lună, două, trei, apoi urmează un control, care sigur va găsi ceva în neregulă, iar până apucă ei să își facă dreptate în instanță trec doi, trei patru ani, timp în care cariera lor și activitatea lor profesională are de suferit. Este o luptă inegală pe care ei trebuie să o ducă cu în întreg sistem.

Rep: Bănuiesc că asta se întâmplă și cu avertizorii de integritate din interior?

C.A: Așa este.

Rep: Cum vedeți rezolvată această problemă? Cum vedeți spart acest cerc vicios?

C.A: În niciun caz nu putem să fim de acord cu poziția actuală a ministrului Vela, care în perioada mandatului lui nu a făcut decât să exploateze toate chestiunile ce țin de imagine în favoarea sa ca om politic. Asta pentru că dumnealui vine din zona administrației publice locale, unde a fost primar. Cum spunea el, e important ca și primarul să aibă o poliție la dispoziție pemntru a-și pune în aplicare planurile și ideile. În realitate, știm, peștele de la cap se împute. Trebuie să eliminăm două mari vulnerabilități care există în momentul de față și care sunt exploatate intensiv, respectiv eliminarea influenței politice și stabilirea unui ghid al carierei. Funcțiile de conducere, acre sunt desosebit de importante în cadrul unei structuri, să poată să fie ocupate pe baza unor criterii clare, obiective, ce țin de performanță, de vechimea în specialitate și în sistem și evident raportat la modul efectiv în care ei își prezintă activitatea ca și șefi. În momentul de față, politicul poate interveni în instituțiile noastre tocmai prin lipsa acestor criterii de ocupare a funcțiilor de conducere.

 
Liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica