Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dodon se oferă să fie primul dintre moldoveni care va testa vaccinul anti-Covid, anunțat de ruși

igor_masca.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon, anunță că își dorește să fie primul cetățean moldovean care va administra vaccinul împotriva coronavirusului, anunțat de Rusia. Organizația Mondială a Sănătății s-a arătat însă sceptică în legătură cu realizarea de către Rusia a vaccinului, amintind că orice produs farmaceutic trebuie "să fie supus oricăror teste înainte să fie omologate" şi "nu a văzut nimic oficial". În R.Moldova, în prezent sunt confirmate aproape 32.000 de cazuri de coronavirus și 921 de decese. 

”Sunt pentru câteva zile la un sanatoriu, lângă Moscova, unde continui niște investigații pe care le-am început în luna martie. Fiind aici, am discutat cu partenerii din Federația Rusă despre vaccinul anti-Covid care a fost elaborat și este în procedura de testare. Am văzut că există mulți sceptici, atunci când am anunțat despre acest vaccin, de aceea, vreau să vă anunț că sunt gata să mă ofer ca primul dintre moldoveni pentru a testa vaccinul anti-Covid propus de Federația Rusă. Vreau să fac acest lucru pentru cetățeni, ca să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. Sunt gata să-mi risc și sănătatea, dacă va fi necesar”, susține Igor Dodon.

Președintele pro-rus a menționat recent că autoritățile moldovene vor expedia, în timpul apropiat, un demers la Moscova în vederea obținerii vaccinului împotriva coronavirusului.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunţat că Rusia a dezvoltat "primul" vaccin împotriva coronavirusului și a dat asigurări că va oferi "imunitate durabilă". Noul vaccin a fost botezat "Sputnik V", după satelitul sovietic, prima navă spaţială care a orbitat în jurul Pământului. Mai mult de un miliard de doze au fost comandate de 20 de ţări străine.

Șeful statului a felicitat Rusia ”cu ocazia acestei realizări atât de importante în domeniul științei medicale, în condițiile pandemiei, și a subliniat interesul țării noastre în vederea obținerii acestui vaccin”. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre anunțul lui Dodon privind administrarea vaccinului anti-Covid, elaborat de ruși