Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alimente fără acizi trans? ”România este în Evul Mediu, din punct de vedere nutrițional”

alimente_acizi_trans_romania_ev_mediu_nutritional.jpg

Acizii trans din alimente vor fi limitați de anul viitor (Sursa foto: pixabay)
Acizii trans din alimente vor fi limitați de anul viitor (Sursa foto: pixabay)

Legea prin care acizii trans din alimente vor fi limitați drastic începând de anul viitor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, iar producătorii au la dispoziție șase luni să se conformeze.

Acizii trans fac ca produsele să aibă o perioadă de valabilitate mai mare. E cazul unor alimente ca margarina, chipsurile, prăjiturile sau produsele fast-food.

Problema e că aceste grăsimi sunt foarte nocive pentru organismul uman, declară la RFI inițiatorul legii, senatorul USR Adrian Wiener: ”Legea este foarte importantă, pentru că elimină unul din cei mai toxici macronutrienți, de fapt, cel mai toxic macronutrient la adresa sănătății vasculare umane, responsabil după estimarea noastră de între 3.000 și 5.000 de decese cardio-vasculare, prin infarct sau accident vascular-cerebral în fiecare an. Rămăsese România, să zic, în Evul Mediu, din punct de vedere nutrițional”.

El precizează că producătorii trebuie ”să nu mai adauge acizi trans în alimente, astfel încât să nu avem o cantitate mai mare de două grame la suta de grame de grăsimi”.

Adrian Wiener spune că în țările care au luat măsuri similare, produsele nu s-au scumpit la raft.

 
Adrian Wiener, despre legea privind limitarea acizilor trans din alimente