Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: Sperăm să punem capăt pandemiei de COVID-19 "în mai puțin de doi ani"

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că speră că pandemia de Covid-19 să dureze mai puțin timp decât gripa spaniolă din 1918, care a ucis în doi ani zeci de milioane de oameni.

"Sperăm să terminăm cu această pandemie în mai puțin de doi ani. În special dacă ne vom putea uni eforturile (...) folosind la maximum instrumentele și sperând că vom putea avea instrumente suplimentare precum vaccinurile, cred că îi vom putea pune capăt într-un interval mai scurt decât gripa din 1918", a declarat șeful OMS, într-o conferință de presă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Gripa spaniolă a decimat 50 de milioane de oameni din 1918 până în 1920." În situaţia în care ne aflăm acum, cu mai multă tehnologie, cu mai multă conectivitate, virusul a avut o şansă mai bună de răspândire, se poate mişca repede pentru că suntem mai conectaţi acum", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Dar, în acelaşi timp, avem şi tehnologia, şi cunoştinţele pentru a-i pune capăt. Deci avem un dezavantaj al globalizării, apropierii, conectivităţii, dar şi un avantaj al tehnologiei. (...) Aceasta este cu adevărat cheia utilizării instrumentelor disponibile la maximum şi să sperăm că vom beneficia de instrumente adiţionale, precum un vaccin", a adăugat el.

Peste 22,81 de milioane de oameni au fost infectaţi, la nivel global, cu noul coronavirus. Aproape 794.000 de persoane au murit, potrivit datelor publicate de Universitatea Johns Hopkins.