Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Copiii, "purtători ascunși" ai coronavirusului. Școlile nu ar trebui deschise fără măsuri de precauție (STUDIU)

copil_masca.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Copiii pot fi ″purtători ascunși″⁣ ai coronavirusului şi pot avea un rol mai mare decât se credea în răspândirea COVID-19. Sunt concluziile unui studiu făcut în două spitale din statul american Massachusetts. Deşi copiii infectaţi cu COVID-19 nu sunt predispuşi la manifestări clinice la fel de grave ca ale adulţilor, ca purtători asimptomatici sau cu puţine simptome ei pot răspândi virusul inclusiv aducându-l de la şcoală acasă, atrag atenția cercetătorii în studiul publicat în Journal of Pediatrics. "Copiii vor juca, probabil, un rol mai mare în această pandemie, în condițiil în care școlile se vor redeschide fără măsuri de precauție", concluzionează autorii.

″M-au surprins încărcăturile virale ridicate pe care le-am observat la copiii de toate vârstele, mai ales în primele două zile de infecţie″⁣, spune Lael Yonker, directoarea Spitalului General din Massachusetts (MGH) şi autorul principal al studiului, "Pediatric SARS-CoV-2: Clinical Presentation, Infectivity, and Immune Reponses", publicat în revista științifică Journal of Pediatrics, studiu citat de MedicalXpress  (https://medicalxpress.com/news/2020-08-children-silent-spreaders-sars-cov-.html?fbclid=IwAR1yoJ92-5Sg18dYURfonep2NK2BpIlb8KrOWPgJitVYQSIixwIhzM3SyIw).

"Nu mă așteptam ca încărcăturile virale cu SARS-CoV-2 să fie atât de crescute. Comparativ, încărcăturile virale ale adulţilor internaţi în stare gravă sunt ″semnificativ mai mici″⁣  faţă de cele ale unui ″⁣copil sănătos″⁣, adică infectat,cu o încărcătură virală ridicată, dar asimptomatic.", a mai spus Lael Yonker.

Pe lângă nivelul încărcăturii virale, cercetătorii ai Spitalului General din Massachusettsdeşi și ai Spitalul General pentru Copii din Massachusetts au examinat expresia receptorului viral şi răspunsul în anticorpi la copiii sănătoşi, la cei care au o infecţie acută cu SARS-CoV-2 şi la un număr mai redus de copii cu un sindrom inflamator multisistemic.(MIS-C).

La studiu au participat 192 de copii, cu vârste între 0 și 22 de ani, 49 fiind testați pozitiv la SARS-CoV-2.

″În timpul acestei pandemii de COVID-19 am examinat în principal pacienţii cu simptome şi din acest motiv am ajuns la o concluzie greşită și anume: marea majoritate a celor infectaţi sunt adulţi″⁣, atrage atenția DR. Alessio Fasano, directorul Centrului de Cercetare pentru Imunologie şi Biologie Muconazală de la MGH. 

"Copiii sunt o posibilă sursă de răspândire a coronavirusului, iar acest lucru ar trebui să fie luat în considerare în etapele de planificare pentru redeschiderea școlilor.", spune DR. Alessio Fasano. Acesta se teme că o întoarcere grăbită la școală, fără o planificare adecvată, ar putea duce la o creștere a cazurilor de infecții. „Dacă școlile s-ar redeschide pe deplin fără precauțiile necesare, copiii vor avea, probabil, un rol mai mare în această pandemie”, concluzionează autorii.

Deşi copiii infectaţi cu COVID-19 nu sunt în cazul acestei boli predispuşi la manifestări clinice la fel de grave ca ale adulţilor, ca purtători asimptomatici sau cu puţine simptome ei pot răspândi virusul inclusiv aducându-l de la şcoală la ei acasă. Acesta trebuie să fie un motiv special de preocupare pentru familiile din grupurile socio-economice lovite cel mai dur de pandemie şi pentru familiile în care copiii convieţuiesc alături de vârstnici, atrag atenția cercetătorii.