Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: "Lipsa școlii e mai rea pentru copii decât virusul"

scoli_scotia.jpg

Scoală în Scoția
Școlile s-au redeschis în Scoția pe 11 august
Sursa imaginii: 
Andy Buchanan/AFP/Getty Image

Absența cursurilor școlare face mai mult rău pe termen lung copiilor decât Coronavirus, a declarat consilierul șef medical al guvernului britanic. Luna viitoare milioane de elevi din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord ar urma să revină în clase după cinci luni de absență, școlile din Scoția fiind redeschise acum două săptămâni.

"Șansele ca copiii să moară de Covid-19 sunt incredibil de mici”, în schimb lipsa cursurilor "dăunează copiilor pe termen lung” a spus profesorul Chris Witty, care a devenit cunoscut țării întregi după declanșarea pandemiei de Coronavirus în martie.

Prof. Whitty a mai spus că Covid-19 va fi o provocare pentru cel puțin încă nouă luni. El a spus că este puțin probabil că un vaccin va exista în 2020, dar că există o "șansă rezonabilă” ca un vaccin să fie gata pentru iarna următoare, în 2021-22.

"Există, de asemenea, dovezi foarte clare din Marea Britanie și din întreaga lume că copiii sunt mult mai puțin afectați de forme severe ale bolii Covid și au riscuri mult mici să fie spitalizați cu simptome", a adăugat el.

Guvernul a spus că toți elevii, la toate grupele de vârstă din Anglia (unde locuiește peste 80% din populația UK) sunt așteptați să revină în clasă cu program normal în septembrie. Școlile s-au redeschis deja în Scoția de pe data de 11 august.

Prof. Whitty și-a folosit interviul la BBC pentru a evidenția dovezi "copleșitoare” conform cărora, atunci când nu merg la școală, copiii au mai multe șanse să sufere afectări ale "sănătății psihice și fizice pe termen lung”.

Potrivit ultimelor date ale Oficiului pentru Statistică Națională privind vârstele, au existat  numai 10 decese înregistrate ca fiind "din cauza Covid-19” în rândul celor cu vârsta de 19 ani și mai mici în Anglia și Țara Galilor între martie și iunie față de 46.725 de decese în rândul celor cu vârsta peste 20 de ani .

Dintre cei peste un milion de copii care au participat la cursurile preșcolare și primare din Anglia în iunie, 70 de copii și 128 de angajați au fost infectați în focare de virus, potrivit unui studiu Public Health England publicat duminică.

Răspândirea virusului de către copii

Prof. Whitty a spus că pare să "existe o transmisie mult mai mică de la copii la adulți decât de la adulți la adulți".

Chris Witty
Chris Witty este consilierul medical șef al guvernului britanic
Sursa imaginii: 
PA

El a spus că redeschiderea școlilor va conecta gospodăriile în alte moduri - de exemplu, prin părinți care se întâlnesc la porțile școlii sau se amestecă cu alții, ca urmare a posibilității de a reveni la locul de muncă.

"Faptul că școlile sunt deschise va duce probabil la o creștere a transmisiei, dar o mare parte din aceasta este indirectă”, a spus el.

Personalul școlilor în pericol?

Datele arată că personalul care răspândește virusul către alți membri ai personalului este "poate de fapt mai important decât membrii personalului care îl iau de la elevi”, a spus prof. Whitty.

Profesoară cu mască
Profesorii sunt supuși unui risc mai ridicat de infectare cu Coronavirus decât elevii
Sursa imaginii: 
Isabel Infantes/AFP/Getty

El a spus că - la fel ca în alte locuri de muncă - "personalul se reunește și se infectează unul pe celălalt”, iar riscul de transmitere nu poate fi redus la zero.

Epidemiologul prof. Sian Griffiths a declarat la BBC că personalul școlii care se întoarce - și părinții care, prin urmare, se pot întoarce la locul de muncă - ar trebui să-și reamintească "mesajele simple” legate de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor în mod regulat și acoperirea gurii și nasului când strănuți..

"Unul dintre momentele în care oamenii uită de transmisie sunt, de exemplu, în cancelarie, sau în cantină sau în camera de cafea la locul de muncă ... așa se răspândește boala în situații din afara casei", a spus ea.

Pot fi școlile vreodată complet sigure?

Sindicatul profesorilor a spus că "importanța critică” a distanțării sociale și a igienei a fost întărită de declarația ofițerilor medicali șefi din cele patru națiuni britanice, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Burnage Academy
Școala secundară Burnage Academy din Manchester va avea cinci intrări separate
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Helen Carter, profesor-director adjunct la o școală secundară pentru băieți din Manchester, a declarat la BBC Breakfast că școala va arăta "foarte diferit” pentru elevii ei.

Ea a spus că școala va avea cinci intrări separate pentru fiecare "bulă de grup” de ani și că copiii se vor muta doar în săli de clasă diferite pentru subiecte specifice, cum ar fi educația fizică și design și tehnologie.

Ar trebui să fie acoperită fața în școli?

În Scoția, unde elevii s-au întors în sălile de curs în această lună, au apărut critici din partea elevilor și părinților cu privire la măsurile de siguranță și capacitatea de a menține distanțarea socială.

Măști în clasă
Nu există reglementări clare privind purtarea măștilor în clase
Sursa imaginii: 
IZUSEK/GETTY IMAGES

O școală din Edinburgh le-a spus elevilor și personalului să poarte fața acoperită în timp ce se mișcă între lecții.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca copiii cu vârsta de 12 ani și peste să poarte măști în conformitate cu recomandările naționale, citând dovezi care sugerează că adolescenții pot infecta pe alții în același mod ca și adulții.

Ministrul britanic pentru copii, Vicky Ford, a declarat că copiii "nu ar trebui în mod normal să poarte măști pentru față” la școală, deoarece, dacă formează bule mici cu alți copii, este clar cine sunt contactele lor apropiate.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ