Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accesul la cursuri interzis în Belgia la 1 septembrie copiilor reveniți din România

20200823_172654.jpg

scoala Belgia
Cei care au fost în vacanță în România sunt nevoiți să facă testul Covid19 și să se autoizoleze timp de 14 zile
Sursa imaginii: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Scoala nu va începe la 1 septembrie pentru copiii care au fost în vacanță după 15 august în Bulgaria, România și Spania, a anunțat virologul belgian Marc van Ranst. Pentru toți ceilalți elevi școala începe la 1 septembrie cu anumite precauții și multe excepții de la regulă. 

Zonele roșii ale pandemiei decise de guvernul federal sunt, pentru moment, nord-estul și sud-vestul Bulgariei, mai multe județe din România printre care București-Ilfov, câteva zone din Spania și două departamente franceze. 

Anunțul făcut de virologul Marc Van Ranst, citat de televiziunea flamandă VRT,  se referă la toate aceste zone roșii ca și la altele care se pot încă modifica. Prin urmare, măsura li se va aplica și celor care au fost în vacanță în zone considerate sigure la început, dar care au devenit nesigure între timp. 

Odată reveniți în Belgia, cei care au fost în vacanță în România de exemplu sunt nevoiți să facă testul Covid19 și să se autoizoleze timp de 14 zile. 

Prim ministrul Sophie Wilmès a anunțat că școala va începe la 1 septembrie cu așa numitul „cod galben” care permite desfășurarea cursurilor întreaga săptămână, dar introduce diferite măsuri de distanțare socială. Excursiile școlare vor fi suspendate. 

Guvernul federal acordă însă multă libertate în organizarea anului școlar autorităților regionale și locale. Astfel, un primar de sector (comună) din Bruxelles sau autoritățile unui oraș pot decide cum organizează începerea cursurilor în funcție de situația epidemiologică locală. 

Prin urmare, unele școli pot începe cursurile la 1 septembrie cu toți elevii, altele vor demara cu doar jumătate din elevi sau cu un program școlar modular și redus. 

Se așteaptă prin urmare o situație complexă și potențial haotică din punct de vedere academic. 

Este mai ales cazul pentru anul terminal din școală primară și pentru anul al doilea, al patrulea și al șaselea din secundară.  La finalul acestor ani de studii, elevii belgieni susțin un examen național de obținere a diferitelor certificate care în 2021 va fi probabil greu de organizat dacă nu toți elevi au urmat cursurile în același mod. 

Firmele private care organizează meditații sunt acum luate cu asalt de părinți –mulți din ei nedorind să mai trimită deloc copiii la școală în această toamnă. Prețul meditațiilor variază de la o firmă la alta, dar ajunge în medie la 1500 de euro pe an. 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan