Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dr. Adrian Marinescu, despre debutul școlii: Copiii nu pot sta cu mască mult timp. Trebuie găsită o variantă de program

“Este greu de crezut că cei mici vor purta masca în timpul orelor. Eu cred că ar fi fost mult mai bine și mai ușor de făcut să existe distanțarea corespunzătoare între bănci. (…) Dacă cei mici stăteau singuri în bancă și era o distanță corespunzătoare, cred că era mai corect să nu poarte masca.”, explică la RFI, dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase la Institutul “Matei Balș” din Capitală. Potrivit acestuia, copiii nu vor putea sta la un program prelungit. "Aici trebuie găsită o variantă, pentru că nu pot sta mult timp cu masca”, mai spune medicul.

Despre distanțarea între elevi .“Cu siguranță că ar trebui să fie o distanță de minimum doi metri între bănci, pentru că distanța asta încercăm să o respectăm peste tot, în momentul în care vorbim, nu numai de școli. Pentru că în plan practic sunt mulți elevi, e greu de realizat această distanță, se merge pe un metru și probabil că masca este utilă pentru că este greu de a se asigura o distanțare corespunzătoare  între bănci și probabil că se alege această variant de siguranță.(...) Consider că măsurile care sunt greu de urmat, chiar purtatul măștii în timpul orelor, aceste măsuri sunt legate exact de partea de siguranță și de faptul că este greu de multe ori, fiind mulți elevi în școală, să ai o distanță corespunzătoare. Probabil s-au gândit la o măsură de siguranță, deși este greu de realizat purtatul măștii în timpul orelor. (...) Este exact situația generală: purtăm mască, pentru că nu putem avea o distanțare corespunzătoare. (...) Nu va fi ușor și cu siguranță că nu vor putea sta la un program prelungit, aici trebuie găsită o variantă, pentru că nu pot sta mult timp cu masca ”.

Despre declaraţia semnată de părinţi, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19.  “Părinții vor scrie în formular dacă elevii au avut simptomatologie, chiar dacă acea simptomatologie putea să însemne viroză sau altceva. Dar vor scrie. Și gândiți-vă că în momentul în care vom vorbi și de gripă în sezonul rece, este important de identificat acele simptome, chiar poate fi orice altă afecțiune respiratorie. Ideea e ca acel copil să fie rapid izolat, până se pune diagnosticul, pentru a se împiedica transmiterea infecției și apariția unor focare în școli.”

Copiii pot fi ″purtători ascunși″ ai coronavirusului şi pot avea un rol mai mare decât se credea în răspândirea COVID-19.  Sunt concluziile unui STUDIU făcut în două spitale din statul american Massachusetts. “Faptul că cei mici, care în general nu au afecțiuni cronice și sunt și alte considerente, așa cum s-a observat din mai multe studii, fac forme ușoare sau asimptomatice, nu înseamnă că nu pot transmite infecția. Cu siguranță că acest risc va exista atunci când se deschid școlile.În primul rând să se transmită plecând de la un elev la ceilalți și să apară un focar sau cel mic ajunge acasă și transmite la familie, la cei care au afecțiuni cronice sau sunt în vârstă.

Ne așteaptă o toamnă complicată, multe state raportează creșterea numărului de infecții. La ce să ne așteptăm în România? "Cu siguranță, vom ava o problemă de diagnostic. Pentru că vom avea gripă, viroze și foarte probabil că vom avea și cazuri multe de SARS-Cov-2. Șansa reală este să ne vaccinăm antigripal, pentru a ne reduce măcar partea legată de gripă. Dacă vom face în același timp și gripă și covid-19, cu siguranță vorbim de forme complicate mai ales la cei cu boli cronice.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Numărul cazurilor de coronavirus din România a urcat, duminică, la 78.505, după raportarea a 961 de noi infecții, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 39 de decese (21 bărbați și 18 femei). Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Până astăzi, 3.272 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. 13.274 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.415 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 5.859 la cerere. 35.287 de pacienți au fost declarați vindecați și 9.429 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 426 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.370. Dintre acestea, 480 sunt internate la ATI.