Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un oraș japonez vrea să iasă în evidență prin capace de canal iluminate

capac_canal_colorat_japonia.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Deseori tratată cu superioritate, gura de canal nu este, la prima vedere, un cadru adecvat pentru exprimarea artistică. Cu toate acestea, un oraș japonez a început să dea culoare capacelor de canal anoste, prin realizarea unor desene cu personaje din desenele animate nipone.

Localitatea Tokorozawa, în suburbia orașului Tokyo, speră că aceste capace de canal colorate îi vor atrage pe curioși, în special pe adepții capacelor de canal decorate în diferite stiluri, sau cu mascote care există deja pe câteva străzi nipone.

Chiar dacă există doar 15 milioane de capace colorate de canal în arhipelag, de vreo patruzeci de ani, acestea câștigă popularitate prin partajarea informațiilor pe Twitter, sub hashtagul #manhotalk (derivate din englezescul „manhole”, capac de canal).

Cele din Tokorozawa sunt însă „primele capace de canal colorate din Japonia”, a declarat pentru AFP Junichi Koike, un angajat al orașului.

Sperăm că aceste noi versiuni vor schimba „reputația de suprafețe mizerabile” pe care o au aceste capace de canal, și că vor relansa economia locală, atrăgând mai mulți vizitatori”.

Douăzeci și opt de capace au fost astfel decorate la începutul lui august, cu personaje celebre din desene animate japoneze, precum Gundam, Evangelion sau Haruhi Suzumiya. Acest parteneriat cu editura Kadokawa a fost introdus în cadrul unui program care i-a permis întreprinderii să decoreze capacele de canal în schimbul unei sume de bani.

Primele reacții ale locuitorilor precum și a vizitatorilor au fost pozitive. „În general, nu le găsești ușor”, împărtășește Kaoru Morita, un adept al capacelor colorate de canal, în vârstă de 55 ani, pentru AFP. „Dar pe acestea, le vedem de departe”.

Tatsuhiko Sato, 29 ani, remarcă ca acest spectacol stradal „este amuzant pentru copii”.

Capacele alimentate de energia soarelui se regăsesc pe trotuarele care duc de la gară la un nou complex cultural, unde se află muzeul desenelor animate. Acestea sunt luminate de la orele 18:00 până la 2:00 dimineața.

Deși orașul pune în evidență utilitatea principală pe care o au capacele colorate, aceea de a se circula sigur în timpul nopții, munca paznicilor devine mai dificilă, întrucât trebuie să patruleze mai des, pentru ca aceste lucrări să nu fie distruse.

Traducere de Smaranda Teodoriu, duoă France24