Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: 90.000 de locuri de muncă pierdute sau amenințate în sectorul turismului

uk_turism_somaj.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Mai mult de 90.000 locuri de muncă au fost desființate sau sunt expuse riscului în Regatul Unit, din cauza impactului pe care pandemia o are asupra turismului, avertizează asociația agențiilor de călătorie Abta.

Această estimare ține cont de eliminarea posturilor de la începutul crizei sanitare în sectorul turismului și în lanțul de aprovizionare, precizează Abta (Asociația Britanică de Turism) într-un comunicat.

În sectorul de turism, în sens strict (tour-operatori, agențiile de turism și companiile aeriene), 39.000 locuri de muncă sunt afectate din cauza pandemiei, mai exact 18% din totalul personalului.

Conform Abta, criza socială a atins un „punct critic”, din cauza impactului diferitelor măsuri asupra sectorului, menite să oprească propagarea virusului.

Britanicii care vor să călătorească în străinătate nu sunt într-un număr foarte mare, în special din cauza carantinei introduse de către guvern pentru călătorii care vin din Franța sau din Spania, de exemplu.

Angajații din sectorul turismului recunosc beneficiile șomajului parțial, care trebuie să se încheie la finalul lunii octombrie, neîmpiedicând cu toate acestea numeroase întreprinderi să-și lanseze planuri sociale.

Redeschiderea sectorului de turism nu s-a întâmplat așa cum se spera și este trist să vezi întreprinderi încă afectate și locuri de muncă desființate într-un ritm alarmant”, spune cu îngrijorare Mark Tanzer, directorul general de la Abta.

Acesta estimează că, fără măsuri de sprijin, după terminarea sezonului estival, „zeci de mii de locuri de muncă suplimentare vor fi pierdute”.

Studiul de la Abta apare la câteva zile după oprirea activității agenției de turism pentru studenții STA Travel UK, care a declarat că „a fost singura opțiune”, din cauza șocului pandemiei. Întrepriderea are mai mult de 50 de filiale în țară, iar falimentul acesteia amenință 500 locuri de muncă.

La începutul lui august, Hays Travel, care a cumpărat rețeaua de agenții a lui Thomas Cook în Regatul Unit a anunțat eliminarea a 878 posturi, dintr-un total de 4.500 persoane.

Concurentul său, Tui, a anunțat, de asemenea, cu câteva zile înainte, închiderea celor 166 agenții din Regatul Unit și Irlanda, mai exact o treime din rețeaua sa, această decizie făcând parte dintr-un plan de restructurare care prevede renunțarea la 8.000 de locuri de muncă în lume.

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24