Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Microsoft vine în ajutorul Fortnite, aflat în luptă cu Apple

fortnite.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Microsoft a intervenit în bătălia dintre Epic Games, editorul popularului joc online Fortnite, și Apple, afirmând într-o declarație oficială că dacă Epic nu va mai putea să acceseze instrumentele de programare Apple, atât creatorii de jocuri video, cât și jucătorii vor fi afectați.

Epic Games a încercat la jumătatea lunii august să ocolească sistemele de plată a comisioanelor datorate giganților tehnologici Apple și Google, determinându-i pe aceștia să elimine imediat Fortnite de pe platformele lor de descărcare de aplicații. Epic a depus imediat o plângere.

Dar Apple a amenințat Epic că îl va împiedica să acceseze instrumentele sale de programare, necesare pentru funcționarea platformei de creare video Unreal Engine.

Totuși, aceasta din urmă este folosită de diverși clienți ai editorului, studiouri de proiectare de jocuri video, filme și programe tv.

Într-un document depus în instanța din California care soluționează cazul, un inginer Microsoft a subliniat că Unreal Engine „este un instrument tehnologic esențial pentru mulți creatori de jocuri”.

Interzicerea accesului  Epic la instrumentele de programare Apple „îl va împiedica să ruleze Unreal Engine pe iOS și MacOS (sisteme de operare), va provoca un dezavantaj major pentru Unreal Engine și pentru toate jocurile dezvoltate sau în curs de dezvoltare", cu instrumentul de la Epic, susține documentul.

Apple consideră că Epic merită să-și piardă accesul la instrumentele de programare, deoarece compania a încălcat condițiile contractului.

Cauza scandalului: 30% din veniturile generate de companiile care folosesc App Store pentru a distribui aplicațiile lor consumatorilor pe dispozitivele mărcii, de la iPhone-uri la tablete, sunt încasate de Apple.

Potrivit Epic (și altor companii), 30% este mult prea mult.

Epic a cerut instanței să împiedice Apple să-i suspende accesul la instrumentele de programare, pentru ca plângerea sa să aibă succes.

Într-un nou document depus duminică, Epic consideră că o astfel de decizie "ar pune în pericol munca a mii de dezvoltatori".

Amploarea represaliilor Apple este cea care reprezintă un efort ilegal de a-și menține monopolul și de a încerca să împiedice acțiunile legale din partea celor care îndrăznesc să se opună Apple”, spune Epic.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24