Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: A fost Alexei Navalnîi în Siberia, în secret, înainte de a fi otrăvit?

navalnii_poza.jpg

Image source: 
France24

*Semne de întrebare în legătură cu începerea anului școlar în Republica Moldova

*Festivalul Internațional Fresco din Armenia a reînceput, în ciuda pandemiei

*În Turcia, anchetatorii au dat de urma unui om de afaceri care a păcălit mii de oameni cu o schemă de tip Caritas

*În Azerbadjan, statul este acuzat că dorește să monopolizeze piața serviciilor de taximetrie

*Presa rusă și speculațiile privind evenimentele care au dus la spitalizarea lui Navalnîi

*Ucraina are primul registru al donatorilor de măduvă osoasă

*Kazahstanul și istoria frescelor sale urbane

Semne de întrebare în legătură cu începerea anului școlar în Republica Moldova

În Republica Moldova începutul anului școlar ridică încă semne de întrebare.

”Dacă despre anul școlar trecut s-a spus că s-a terminat „în coadă de pește”, despre cel nou este mai greu de spus cum o să înceapă, cu mai puțin de două săptămâni înaintea noului clopoțel și… mulți din beneficiarii sistemului educațional, părinți și copii, rămân deocamdată nelămuriți”, scrie Alla Ceapai, pentru Radio Europa Liberă Moldova.

Majoritatea şcolilor optează pentru procesul de studii cu prezenţa fizică a tuturor elevilor și profesorilor în clase, respectând normele sanitare antiepidemice. Este vorba despre 769 de şcoli sau aproximativ 63% din numărul total al instituțiilor de învățământ, potrivit ministrului educaţiei, Igor Şarov.

Există însă și şcoli care vor aplica soluția combinată, inclusiv organizarea învățământului în schimburi sau alternarea orelor tradiţionale cu cele online, însă acesta nu va fi aplicat nicăieri exclusiv.

Peste Prut, măsurile sanitare pentru a preveni răspândirea infecției de COVID-19 includ, între altele, un triaj al elevilor cu luarea temperaturii la intrarea în școală, așezarea în bănci cu menținerea distanței de siguranță, dezinfectarea periodică a spațiilor şi asigurarea cu echipamente de securitate individuală.

La aceste măsuri se vor adăuga cele propuse de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică.

 

În Armenia, Festivalul Internațional Fresco s-a reinventat și a început deja, în ciuda pandemiei

În Armenia, în ciuda pandemiei, în ultimele luni au avut loc numeroase sărbători tradiționale dar și festivaluri. Până la întâi septembrie mai are loc unul: Festivalul Internațional de Artă Contemporană și Film Fresco, aflat la a șaptea ediție.

Anna Karapetyan, unul dintre fondatorii evenimentului cultural, a explicat într-un interviu pentru postul de radio «Azatutyun» că ediția din acest an se va ține în condiții speciale, din cauza noului coronavirus: toate evenimentele vor fi organizate în aer liber și nu la Erevan, ci la Berd. De asemenea, mulți dintre invitați vor intra în direct cu publicul prin videoconferințe.

Anna Karapetyan spune că, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie, anul acesta numărul filmelor care vor face parte din program s-a dublat: ”Avem 63 de filme din 23 de țări. Și-au depus însă candidatura 3.000 de pelicule din 85 de state”, a explicat organizatoarea.

Festivalul Fresco este unic pentru că acesta nu include doar proiecții de filme, ci și expoziții și concerte de artă contemporană.

Inedit este și cadrul în care se desfășoară de obicei acest festival, care alege drept locații vechile mânăstiri din patrimoniul Armeniei sau alte monumente istorice, în scopul de a le face cunoscute.

 

În Turcia, anchetatorii au dat de urma unui om de afaceri care a păcălit mii de turci cu o schemă de tip Caritas

În Turcia, ancheta privind delapidarea a mii de clienți ai bancii Çiftlikbank a fost încheiată și creierul operațiunii, fugarul Mehmet Aydın, cunoscut drept "Tosuncuk", a fost reperat în Brazilia, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare internațional.

Interpolul și autoritățile turce trebuie acum să îl rețină pe cel care a reușit să fugă acum doi ani, după ce a obținut 500 de milioane de lire turcești promițându-le clienților profituri fabuloase.

Schema gen Caritas din România a fost lansată în 2016, cu un capital de 10.000 de lire turcești.

Interesant este că pentru prinderea lui, cabinetul de avocatură care reprezintă interesele păgubiților a angajat la sfârșitul anului trecut un detectiv din cadrul Asociației Internaționale a Detectivilor.

Acesta, în colaborare cu anchetatorii turci, a descoperit că fugarul se ascundea în triungiul Brazilia-Paraguai-Uruguay.

Cotidianul Yeni Şafak a dezvăluit că, în cele din urmă, s-a descoperit și o adresă exactă, undeva în Brazilia, și acum Interpolul preia comanda, urmând să încerce arestarea lui.

 

În Azerbadjan, statul este acuzat că dorește să monopolizeze piața serviciilor de taximetrie

În Azerbaidjan presa scrie despre un posibil monopol al statului pe piața serviciilor de taximetrie.

Ministerul azer al transporturilor a importat prin «Serviciul de taximetrie din Baku”, structură în administrarea sa, 100 de taxiuri electrice londoneze TX, de șase persoane.

Argumentul a fost că aceste mașini, care pot parcurge 150 de kilometri fără a fi reîncărcate, au un impact minim asupra mediului.

”Mișcarea pentru democrație și prosperitate”, a economistului Goubad Ibadoghlou, spune însă că e vorba de un monopol mascat. În plus, intrarea pe piața liberă a acestor mașini electrice va lăsa fără slujbe mii de azeri: mulți dintre aceștia s-au reconvertit profesional și au ales profesia de taximetrist, dar noile reguli pentru operarea serviciilor de taximetrie, care vor veni la pachet cu achiziția celor 100 de mașini electrice, vor interzice mașinile vechi și poluante, deci îi vor obliga pe mulți să se retragă.

În fine, un alt economist, Samir Aliyev, atrage atenția că există neclarități grave în privința tarifelor achitate de compania de stat pentru achiziția taxiurilor londoneze. În schimb, la o căutare pe internet, se dovedește că o astfel de mașină poate costa peste 63.000 de euro, ceea ce ar însemna că statul a cheltuit între 6 și 6,5 milioane de euro pentru cele o sută de vehicule.

«Problema majoră aici, dincolo de preț, este că statul e activ implicat în afaceri…În loc să protejeze libera concurență, statul se folosește de banul public pentru a face concurență neloială firmelor private, împiedicându-le astfel dezvoltarea. În loc de privatizare și reducerea cheltuielilor statului, vedem cum statul a creat un adevărat holding care își întărește monopolul în detrimentul firmelor”, a mai scris economistul.

 

Presa rusă și speculațiile privind evenimentele care au dus la spitalizarea lui Navalnâi

 

RBC a comentat pe larg circumstanțele în care s-a produs spitalizarea opozantului rus Alexei Navalnâi: acestuia i s-a făcut rău în dimineața de 20 august, în avionul care îl transporta de la Tomsk la Moscova.

Atașatul său de presă, Kira Yarmysh, a povestit că, înainte de îmbarcare, acesta a băut un ceai negru la ”Cafeneaua Viena” de pe aeroport.

Dar ce făcuse Navalnâi înainte de a intra în comă? Potrivit paginii de internet Taiga.info, opozantul petrecuse mai multe zile în diferite regiuni ale Siberiei, pentru a strânge materiale pentru o nouă anchetă vizând un oficial din cadrul partidului prezidențial Rusia Unită.

Yarmysh a refuzat să confirme informația, precizând că obiectivul vizitei în Siberia este ”secret”, dar aceasta mai spune că opozantul a fost în permanență supravegheat de FSB la Novosibirsk.

Dacă informațiile privind otrăvirea se vor confirma, consultantul politic Dmitri Fetisov vede două posibilități: acțiunea ar fi fost orchestrată fie de «cineva din elita politică rusă, care s-a simțit lezat de anchete și a vrut răzbunarea”, fie ”de către actori externi sau interni, care doresc un val de proteste în Rusia».

Potrivit expertului, cea mai afectată ar fi Moscova, care nu își dorește să devină ținta criticilor și acuzațiilor nici din interior, nici din exterior.

 

 

Ucraina are primul registru al donatorilor de măduvă osoasă

În Ucraina a apărut primul registru de donator de măduvă osoasă, care poate salva viața bolnavilor de cancer limfatic, sau care suferă de alte probleme legate de imunodeficiențe.

În fiecare an, în Ucraina, cel puțin trei mii de oameni au nevoie de un astfel de transplant pentru a supraviețui, potrivit Irynei Zaslavets, reprezentant al Ministerului Sănătății.

Roman Kuts, unul dintre cei care coordonează registrul, explică cele două metode de prelevare: cea mai veche, folosită deja la nivel mondial de 30 de ani, constă în prelevarea sub anestezie generală a măduvei din zona bazinului, cel mai important depozit de măduvă din organism.

Cea de-a doua constă în prelevarea de sânge periferic, care conține celule stem ale măduvei osoase. Această metodă presupune donarea timp de cinci zile la rând de sânge, cu ajutorul unor medicamente care stimulează multiplicarea acestor celule stem.

Deocamdată, în Ucraina transplanul de măduvă nu este posibilă decât în cazul copiilor bolnavi.       

 

Kazahstanul și istoria frescelor sale urbane

Site-ul BAQ.kz povestește despre frescele inedite din Noursoultan, unde, începând din 2017, un artist transformă clădirile în opera de artă.

Prima clădire pictată a fost în cartierul "Saryarka" și de atunci a devenit un fel de modă ca municipalitatea să ofere astfel de spații artiștilor stradali pentru a le decora. Site-ul explică : între graffiti și frescele murale există o mare diferență. Frescele sunt adevărate opere de artă, cu un mesaj puternic, semnate de un artist recunoscut ca atare. În lume există astfel de fresce în marile capitale, precum Londra sau Paris, încă din 1920.

Totuși, un rus este autorul celei mai mari fresce urbane din lume, scrie BAQ.KZ: e vorba de Misha Most, care a semnat în 2017 pictura monumentală intitulată "Evolution-2", pe o suprafață de 10.800 de metri pătrați, în orașul Vyksa, în regiunea Nijni Novgorod.

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici