
Social
Ștefan Vlaston (EDU CER): Școlile, închise acolo unde vor apărea focare de COVID-19. E o prostie să închidem tot
scoala.jpg

Este bine să înceapă școala pe 14 septembrie? "Nu avem încotro, pentru că după un semestru deja pierdut, dacă elevii ar mai pierde încă un semestru sau încă o lună, două, s-ar duce o parte importantă din materie, practic nerecuperabilă. Nu putem bloca anul școlar. Deci, trebuie să înceapă, mai ales că noi avem avantajul de a ne uita la celelalte țări- Germania, Anglia- care au început deja școlile și vedem cu ce probleme se confruntă ei și eventual luăm măsuri de contracarare a acestor probleme".
Unde trebuie să privim mai întâi, către riscuri sau către necesitatea de a continua educația? "Către ambele, pentru că ambele sunt la fel de importante. Iar riscurile, deocamdată doar le anticipăm, nu suntem convinși că așa va fi, un mare risc de început școala. Dacă după primele 2-3 săptămâni, apar focare de infecție, foarte multe, foarte puternice, cu număr crescut de elevi afectați - zeci sau sute- atunci putem lua măsura punctual, acolo unde apar focarele, să închidem școlile. Dar să ținem tot învățământul, din toată țara, închis, pentru că în zece locuri sau în 50 de locuri apar focare, mi se pare o prostie (...) Până la urmă, acești copii trebuie să dea teze, trebuie să absolve anul școlar, trebuie să meargă la liceu sau la facultate, chiar nu putem opri tot mersul acesta al destinului copiilor în loc pentru această pandemie. Mie mi se pare exagerat această poziție, de a opri școala.
Este eficient sau nu învățământul online? " Nu, nu este eficient, am văzut astă- primăvară, când am avut starea de urgență, nu s-a schimbat nimic mare lucru în privința numărului de laptopuri, există în continuare zone în țară fără acces la internet, profesorii nu toți se pricep să manevreze această tehnologie modernă, iar cel mai grav lucru este că nimeni nu știe câți profesori participă la învățământul online și câți elevi participă la aceste lecții online și, cel mai important, cu ce rezultate se termină învățământul online, pentru că nimeni nu poate întreba elevii decât dacă, să zicem, după două săptămâni vin la școală. Din câte văd eu, există foarte multe zone verzi, apropo de scenariul verde, în care nu mai e nevoie de învățământ hibrid și online, și atunci când va fi, poate că va fi de scurtă durată, o săptămână sau două."
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: