Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sindicatele despre imaginile cu șefii Poliției: Între "o fentă" și "zoaie", explicațiile sunt necesare

dudieni.jpg

Sursă foto: Captură Adevărul

Sub titlul “Dovada că ştabii Poliţiei au bătut palma cu Clanul Duduienilor”, ziarul Adevărul a publicat zilele trecute imagini privind  o presupusă întâlnire de taină  dintre oamenii legii şi interlopi. 

În condițiile în care la nivelul autorităților până acum nu a existat nicio o reacție de infirmare sau confirmare, RFI România a incercat sa afle ce cred despre aceasta situatie liderii de sindicat din politie.

„Cine este acel vigilent care a obținut aceste imagini?” se întreabă Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România si  fost purtător de cuvânt al Poliţiei Române

„Îmi este greu să cred că niște oameni care sunt super profesioniști în Poliția română, dacă ar fi făcut ceva ilegal sau chiar legal, nu și-ar fi luat toate măsurile de protecție. Nici măcar nu vorbim despre persoanele la care se face referire. Vorbim doar despre niște imagini care încearcă să inducă o opinie. Cel care are date și probe este obligat să le pună la dispoziția organelor de anchetă. Dacă nu, noi suntem obligați să îl căutăm până îl găsim” transmite Christian Ciocan

Cine si de ce? Sunt întrebări venite într-un moment în care opinia publică ar fi trebuit să asiste la un start al luptei împotriva clanurilor interlope, după cum s-a anunțat recent la nivelul Guvernului.

Fără menajamente, toleranță zero față de infracționalitate, i-a transmis premierul Orban ministrului de interne în ședința de Guvern.

Am înțeles, domnule prim ministru. Suntem cu ochii pe ei, a răspuns Marcela Vela.

Dacă numai vă uitați la ei, vă dați seama. Trebuie să fiți cu altceva pe ei...îndemna Ludovic Orban

Și cu legea, evident, i-a transmis atunci premierul ministrului Vela.

 

În fapt, până “să se pună pe ei”, dupa cum declara șeful Guvernului, asistăm de o bună bucată de vreme deja la acuzații grave între politiști - toate care plasează șefii Poliției față în față cu interlopii.

În miez de noapte, în biserică....în loc să ne concentrăm pe luptă, discuția se muta de fapt pe a fost sau nu a fost. Și dacă a fost,  ce a fost?

Pentru Dumitru Coarnă, liderul  Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, lucrurile în acest moment sunt foarte clare. 

„Dacă privim cu multă atenție acele imagini și eu le-am privit cu multă atenție, nu indică nimic clar, nimic imperativ, nimic concret. Sunt doar supoziții. Ni se sugerează că ar fi vorba despre Vasilescu., despre Berechet. Problema de fond este cum au apărut acele imagini. Atât cât mă pricep vă spun eu cum au apărut. Unii polițiști din cadrul Poliției Capitalei s-au folosit de funcția oficială, au ridicat imaginile din locurile respective și le-au dat la presă pe surse. Dacă analizăm mai în profunzime, asta se pare că ar fi infracțiune. Când ridici imaginile în calitate oficială de polițist, le folosești în dosare penale. Nu le folosești prin presă. Povestea cu șefii poliției la acea întâlnire e o fentă, credeți-mă. Problema de fond este în altă parte” spune Coarnă.

În altă parte, la sindicatul Europol, Cosmin Andreica, liderul sindicatului, consideră  însă că lucrurile nu sunt de fapt asa de clare. E nevoie de niște răspunsuri, insistă Andreica.

„Acum eu nu o să comentez aceste dueluri ale taberelor de la nivel instituțional. Noi de fiecare dată am condamnat aceste reglări de fonduri care au loc. Nu fac altceva decât să deterioreze autoritatea instituției. Și nu fac altceva decât să timoreze polițiștii, cei din prima linie, care sunt în aplicarea legii. Sub o formă sau alta, toată lumea se așteaptă ca ei să se poziționeze de o parte sau de alta a acestor tabere, ceea ce nu este firesc. Sigur, este o discuție cu privire la aceste imagini. Trebuie văzut exact sub ce formă au ajuns ele în spațiul public. Dar dincolo de sursa acestor imagini, este de clarificat dacă această întâlnire într-adevăr a avut loc cu inspectorul general al Poliției române sau dacă nu a avut loc și care este justificarea în fața opiniei publice dacă tot au apărut aceste imagini în public” spune Andreica.

Dincolo de răspunsuri, e nevoie si de măsuri, concret. Christian Ciocan este in prezent  purtător de cuvânt al Federației Sindicatelor Democratice a Polițiștilor din România si  fost purtător de cuvânt al Poliţiei Române.

„Trebuie să și luăm măsuri pe lege”, spune Christian Ciocan. „Poliția nu este a cuiva anume. Este o instituție a statului, o instituție de forță. Dacă noi nu facem lumină sau lucrurile rămân în coadă de pește, atunci comunitatea, cetățenii pierd încrederea în valoarea generală de drept, nu numai în valoarea individuală. Asta afectează statul. Ori, noi suntem stat al Uniunii Europene, nu ne permitem derapaje sub nicio formă.

De aceea am spus întotdeauna și am afirmat clar. Dacă am greșit plec. Dacă nu am greșit, cel care mă acuză că am greșit trebuie identificat și trebuie să se înțeleagă de ce a făcut această afirmație. Ori în România cineva aruncă cu zoaie și lucrurile rămân așa în mod nedefinit. Este un tipar. Chiar am cerut mereu să aveți curajul să ieșiți în spațiul public și să vă arătați lumii.

Dați cu piatra și eu va trebui să răspund. Dacă sunt vinovat plec, dacă nu sunt vinovat plecați voi. Nu s-a întâmplat asta și nu se întâmplă niciodată. Acum vrem să mergem până la capăt, să îl aflăm și pe cel care a  fost atât de interesat să aibă acele imagini, să îi aflăm și pe cei care acuză fel și fel de decidenți din poliție pentru că asta aduce atingere siguranței naționale. Ce încredere au oamenii dacă lucrurile rămân în dubiu? Dacă ăla e șeful poliției, uite ce a făcut. Așa și? Noi putem avea și explicații. Noi nu avem mafia, mafia există în Italia. Dar, de exemplu, dacă în Italia șeful poliției se întâlnește cu capul mafiei, pot vedea de ce s-au întâlnit, în interesul statului sau în interes personal. Lucrurile astea trebuie clarificate. Cred că e un moment zero pentru că tot ne plângem, uite cum sunt alții, cum e în Germania și în Franța, dar uite cum este la noi. Haideți să rupem pisica în momentul ăsta. Începeți cu mine dacă vreți. Pentru orice greșeală luați-mi capul. Nu considerați că greșeala este omenească. Începem cu ăsta. Dăm un exemplu și pe urmă continuăm sau ne oprim, depinde cum se dorește...” a explicat Christian Ciocan.

 

Later Edit: La îndemnul lui Klaus Iohannis, Poliția Română a anunțat pentru ora 14 o conferință de presă în care se așteaptă ca șefii instituției să vină cu explicații.