Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gripa spaniolă ucide după armistițiu

Un mormânt din necropola de la Soultzmatt poartă inscripția unui deces din decembrie 1918. Arhivele arată că trupul unui soldat român a fost dezgropat din cimitirul comunal din Lutterbach, pentru a fi mutat apoi în necropola de la Soultzmatt.

Lutterbach n-a fost niciodată pomenit ca fiind locul unde să fi staționat un detașament de prizonieri de război români. Arhivele localității păstrează starea civilă a Armatei a 2-a.

Acest document, redactat într-o ambulanță militară, dovedește înhumările făcute într-un cimitir din Lutterbach – soldați primiți într-un sanatoriu rechiziționat pentru mililtarii atinși de gripă spaniolă și morți în această localitate.

Serviciile de statistică ale armatei indică numărul de cazuri de gripă spaniolă în rândul trupelor franceze la 230.000 de soldați, între lunile septembrie și noiembrie 1918.

Între aceste două luni, al doilea val a fost ucigător. Focarul a fost mai mult ca sigur european, ceea ce înseamnă că virusul a suferit mutații. Gripa spaniolă afecta soldații epuizați după cei 4 ani de război, trăiți în condiții de igienă deplorabile. Nu a iertat nici civilii slăbiți din cauza alimentației precare. Bolnavii aveau probleme respiratorii, agravate de frig, de răni sau de sechelele lăsate de gazele de luptă.

La fel ca în Haguenau, sanatoriul și azilul din Lutterbach au fost rechiziționate mai întăi de germani, apoi de francezi, după noiembrie 1918, pentru soldații atinși de pandemie.

Documentul regăsit în arhivele din Lutterbach îl identifică pe Dumitru Drăgoescu, din Compania a 9-a, Regimentul 68 Infanterie, născut în 1882 la Merișani – Teleorman, luat prizonier la 4 decembrie 1916 la Vulcana de Sus, dus apoi la Soultzmatt și înregistrat cu numărul 405, decedat la 8 decembrie 1818, la Lutterbach.

© Christophe Woehrle 2020