Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Capacitatea spitalelor de pediatrie, evaluată, în contextul începerii anului școlar

Urmează o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare, avertizează ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. De la 1 septembrie se redeschid restaurantele la interior, cinematografele și teatrele, iar pe 14 septembrie începe școala. Și să nu uităm că suntem și în plină campanie electorală pentru alegerile locale.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19 iar în acest context evaluează capacitatea spitalelor de a face faţă unei astfel de situaţii. Tătaru mai declară ca va fi evaluată inclusiv capacitatea spitalelor de pediatrie de a primi şi trata pacienţi cu SARS-Cov-2, în contextul în care începe anul şcolar şi este posibilă o transmitere mai mare în rândul copiilor.

„În următoarea perioadă, vom evalua și spitalele de pediatrie, pentru a putea avea avea și capacitatea lor, în eventualitatea creșterii numărului cazurilor odată cu deschiderea școlilor.(...) Urmează o lună septembrie, o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de servire cu capacitate închisă, precum și în hoteluri, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context, evaluăm capacitatea spitalelor de a putea gestiona o eventuală creştere. Repet ce spuneam în ultima perioadă: această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în pre-spital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii, acele recomandări, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută și un număr scăzut de cazuri de la o zi la alta. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical” a spus, vineri, ministrul Sănătăţii, prezent la Sfântu Gheorghe.

Potrivit ministrului Sănătății, cinci procente din noile cazuri raportate zilnic ajung în secțiile de Terapie Intensivă.

Din studiile făcute de noi, o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1.500 de pacienţi noi, timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar noi sperăm ca acele recomandări să fie menținute și respectate, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută și o scădere a numărului de cazuri noi”, a mai spus Nelu Tătaru.

Coordonatorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, Ionel Oprea, a cerut spitalelor să comunice care este capacitatea maximă pentru izolarea copiilor, pentru situaţia în care apar cazuri de COVID-19 după începerea anului şcolar.