Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O seră cu vinete și roșii, pe un acoperiș din Montréal

sere_acoperis_montreal.jpg

Sursa imaginii: 
France24

O fermă deasupra orașului, mai exact pe acoperișul unei clădiri situate în zona comercială și industrială: vinetele și roșile bio cresc în Montréal, „în cea mai mare seră din lume aflată pe un acoperiș”.

Un cadru nu tocmai propice pentru cultura de legume, însă compania locală „Fermes Lufa” a creat aici o seră de culturi biologice fără precedent în întreaga lume.

Mare cât trei terenuri de fotbal, această seră, inaugurată oficial miercuri, se întinde pe o suprafață mai mare de 15.000 m2.

„Obiectivul întreprinderii a fost acela de a cultiva mâncare pe termen lung, în zona locuită de oameni”, afirmă pentru AFP Thibault Sorret, un purtător de cuvânt, în timp ce se află în fața culturii de vinete uriașe.

Noua seră este a cea cu numărul patru, dintr-un grup de sere create pe acoperișuri din Montréal. Cea construită în 2011 a costat mai mult de două milioane de dolari canadieni (1,3 milioane de euro) și a fost prima de acest tip apărută în lume.

De atunci, concurenții încep să preia modelul pe tot globul, un exemplu fiind compania americană „Gotham Greens”, care a creat opt sere pe acoperiș în New York, Chicago sau Denver, sau compania franceză „Nature Urbaine”, care prevede crearea unei sere pe acoperiș în Paris, în 2022.

Totodată, la Montréal, un supermarket oferă clienților începând cu 2017 legume bio înverzite, care cresc direct pe acoperiș, pentru a lupta împotriva gazelor cu efect de seră.

-„Reinventarea sistemului alimentar”-

Mohammed Hage, libanez de origine, împreună cu soția sa, Lauren Rathmell, o americancă originară din Vermont, au fondat în 2009 compania „Fermes Lufa” având ambiția „de a reinventa sistemul alimentar”.

La Lufa, sute de legume sunt cultivate pe tot parcursul anului prin metoda hidroponică, într-un recipient pe un substrat de fibră de nucă de cocos, irigat cu un lichid nutritiv: salate, castraveți, dovlecei, varză chinezească, țelină, germeni, dar și ierburi fine.

În toată sera, bondarii polenizează plantele, în timp ce viespiile parazite sau gărgărițele - insecte utile - atacă afidele, evitându-se astfel folosirea de pesticide.

În fiecare săptămână se recoltează 20.000 coșuri, toate fiind personalizate și vândute online la un preț de bază de 30 dolari (19 euro).

Această „afacere în mediul online” oferă și produse pe care Lufa nu le produce, de la aproape 200 ferme partenere: pâine, orez, paste făinoase...

La intrarea în noua seră se găsește un centru imens de distribuire, cu aproape 2.000 produse, pe care le oferă „Lufatorilor” adică clienților și restauratorilor.

Oferta însă nu este suficientă pentru anumite legume, afirmă o clientă, Catherine Bonin, „Nu am putut lua niciodată ardei”, spune femeia de 50 de ani, care „iubește” calitatea și prospețimea acestor produse.

-Pandemia benefică-

„Putem să hrănim 2% din populația Montréalului cu ajutorul serelor noastre și al fermelor cu care suntem în parteneriat”, afirmă purtătorul de cuvânt al întreprinderii.

„Avantajul de a cultiva produse pe acoperiș este faptul că nu consumăm foarte multă energie din clădire” și astfel facem economii considerabile, ceea ce este un atuu pe timpul iernii canadiene grele, subliniează Thibault Sorret.

„Totodată, folosim spații care în trecut nu erau utilizate”, adaugă acest francez.

Complet automatizată, noua seră dispune totodată de „un sistem de apă cu circuit închis”, reducând costurile de consum „cu aproape 90%” față de ferma tradițională, cu atât mai mult cu cât și apa de la ploaie este utilizată.

„Rentabilă din 2016”, compania Lufa angajează astăzi 500 salariați, cu aproape 200 mai mult ca înainte de pandemie.

Întreprinderea este în prezent interesată de utilizarea unor camioane de livrare electrice și este totodată dornică ca modelul acestui proiect să fie preluat „și în alte orașe din lume”, începând cu Canada și SUA, explică purtătorul de cuvânt.

„Ceea ce este un pic surprinzător”, amintește acesta este că „niciunul dintre fondatori nu a cultivat în viața lui o roșie”, înainte de a începe această afacere.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24