Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: O "armată" pentru distribuirea în masă a unui vaccin

vaccin_coronavirus.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters

Guvernul intenționează să pregătească o armată de profesioniști din domeniul sănătății pentru a fi gata să distribuie vaccinul contra Coronavirus, dacă și când se arată că acesta funcționează. Aceasta ar putea include farmaciștii, care deja livrează vaccinuri antigripale, moașe și fizioterapeuți.

Propunerile vin pe fondul temerilor că, dacă acum ar fi disponibil un vaccin sigur și eficient, nu ar exista suficienți oameni care să-l administreze, dar nu se așteaptă ca un vaccin să fie gata înainte de Crăciun.

Deși șansele de a avea un vaccin în acest an sunt considerate a fi mici, pregătirile sunt făcute astfel încât, dacă unul este gata, acesta să poată fi administrat unui număr mare de oameni foarte rapid.

Propunerile, care sunt luate în considerare într-o consultare de trei săptămâni, sunt concepute pentru a reduce birocrația și pentru a preveni întârzierile dintre găsirea unui vaccin și apoi distribuirea sa populației din Marea Britanie.

Ministerul Sănătății și Asistenței Sociale (DHSC) a declarat că acest lucru ar putea include formarea unei game mai largi de personal al Serviciului Național de Sănătate (NHS) existent, precum și studenți la medicină și asistenți medicali.

Poate implica, de asemenea, instruirea altor profesioniști, inclusiv medicii stomatologi și veterinari. Toți profesioniștii din domeniul sănătății vor fi instruiți și supravegheați.

Vaccin fără licență

Există, de asemenea, planuri de consolidare a competențelor Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) în a lansa rapid un vaccin fără licență, dacă unul va fi disponibil înainte de sfârșitul anului.

"Dacă dezvoltăm vaccinuri eficiente, este important să le punem la dispoziția pacienților cât mai repede posibil, dar numai odată ce sunt îndeplinite standardele stricte de siguranță." a declarat prof. Jonathan Van-Tam, ofițer medical șef adjunct al guvernului. 

În plus, consultarea lansată vineri - care urmărește să modifice Regulamentul privind medicina umană din 2012 - va analiza modalități de a proteja companiile care produc și distribuie vaccinul, în cazul în care ar provoca vătămări.

Acest lucru este luat în considerare pentru a preveni ca aceste companii să suporte riscul cauzat de deciziile luate de guvern de a lansa vaccinuri fără licență, pentru a proteja sănătatea publicului.