Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Tenet” - blockbusterul care redeschide sălile de cinema

tenet_film_nolan.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

FILMUL verii: „Tenet”, un blockbuster inteligent de spionaj și science-fiction, sub regia celebrului Christopher Nolan, este o <<mană cerească>>  în așteptare pentru cinefilii deprimați din cauza contextului sanitar.

Filmul a fost prima dată lansat în Europa, o premieră care însă nu se abate foarte mult de la regulă, înainte de a apărea pe ecrane în SUA. Începând de miercuri, filmul poate fi vizionat în mai mult de 70 țări, cele mai multe dintre acestea fiind în Europa, dar este disponibil și în Canada, Australia și Coreea de Sud.

În ceea ce privește SUA, compania Walter Bros și-a rezervat câteva zile suplimentare și așteaptă să lanseze filmul în weekendul cu Ziua Muncii, premiera fiind programată pentru joi, 3 septembrie.

Această superproducție de 200 milioane de dolari, așa cum arată mai multe rapoarte, este singura de acest gen care „are curajul” să fie lansată în această perioadă. Disney, de exemplu, a preferat să lanseze filmul „Mulan” pe platformele digitale mai degrabă decât în sălile de cinema. Warner Bros își pune toată încrederea în noua sa producție: filmelele regizorului Christopher Nolan, care a creat trilogia „Batman”, au încasat mai mult de 4 miliarde de dolari.

La întrebarea „Va fi oare acest film propulsorul reluării activității cinematografelor în 2020?”, BBC răspunde afirmativ, într-o analiză recentă, descriindu-l pe Nolan ca pe „sfântul-patron” al sălilor de cinema.

-„Sentimentul de a sări prin marele ecran”-

„Tenet” are toate ingredientele pentru a-și îndeplini misiunea. Găselnița scenaristică se reflectă în titlul filmului. Titlul este un palindrom, mai exact un cuvânt care își păstrează înțelesul dacă este citit de la stânga la dreapta sau invers.

Totodată, se poate remarca felul în care Nolan construiește personajele în filmul său. Acestea fie avansează normal în desfășurarea intrigii, fie regresează în timp, pentru a ajunge în final cu un pas înaintea celorlalți.

Filmul are o tușă fantastică, în care firul narativ clasic urmărește un agent secret - jucat de John David Washington, fiul lui Denzel, cunoscut și pentru „BlacKKKlansman” - pe urmele anatagonistului - intrepretat de Kenneth Branagh, un personaj glaciar, care amenință umanitatea.

Fără a revoluționa genurile pe care acest film le abordează cu ardoare timp de 2h30, Nolan ridică ștacheta foarte sus. În ceea ce privește elementul „spionaj”, „James Bond” a fost o inspirație pentru acest film. Nolan a mărturisit săptămâna trecută, într-o conferință de presă mondială desfășurată în mediul online - din cauza Covid-19 - că a fost impresionat de personajul „Bond” creat de Roger Moore.

„Este primul film James Bond pe care l-am văzut, când aveam 7 ani, și impresia mea a fost că pot sări prin ecran pentru a străbate cele patru colțuri ale lumii, acesta a fost sentimentul pe care am dorit să-l creez în film”.

-„O viață de coșmar”-

„Tenet” a fost filmat în șapte țări diferite și a respectat caietul de sarcini. Însă, particularitatea dată de Nolan filmului constă în crearea unui erou de origine africana, ceea ce niciunul dintre producătorii celebrei franchize cu agentul secret în serviciul Maiestății Sale nu au făcut-o.

De altminteri, distribuția este impecabilă. Robert Pattinson creează într-un mod minunat un personaj ambiguu, căruia, așa cum însuși actorul afirmă amuzându-se, „îi place haosul și viața de coșmar”.

Elizabeth Debiki întruchipează încă o dată o femeie ridicolă, care se dezlănțuie ca în filmul „Widows” al lui Steve McQueen. „Forța ei apare atunci când caută anduranța”, împărtășește actrița.

Realizatorul englez de origine americană care a cerut consultarea scenariului de către o echipă de oameni de știință, în scopul de a aduna teorii cu privire la evoluția lucrurilor. Nu este primul care a reflectat asupra consecințelor manipulării din trecut asupra prezentului.

„Terminator” sau „Edge of Tomorrow”, cu Tom Cruise a făcut același lucru. Dar aici, punțile temporale sunt mai numeroase și mai profunde.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24