Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul moldovean al Sănătății, confirmat cu Covid-19:”E greu, dar sper că voi trece cu bine”

Ministrul moldovean al Sănătății a fost confirmat cu coronavirus. Viorica Dumbrăveanu a făcut anunțul, cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de Facebook. Să spunem că, aproape 36.500 de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate, până în prezent, în R.Moldova, iar 990 de persoane au decedat de coronavirus. În plină pandemie și cu starea de urgență în sănătate publică, prelungită până pe 15 septembrie, șeful statului, Igor Dodon, a mers pe muntele Athos, la doar câteva zile după ce a revenit dintr-o vacanță din Rusia. Iar fiul premierului moldovean, Ion Chicu, ar fi jucat nunta, în seara zilei de vineri, chiar dacă asemenea ceremonii sunt interzise, în această perioadă. 

”De șapte luni, Republica Moldova se confruntă cu o criză fără precedent. Sistemul medical, împreună cu alte autorități ale statului, cu cetățenii responsabili, încearcă să facă față infecției Covid-19. Toți împreună am lucrat și lucrăm până la epuizare. În tot acest răstimp, am luptat pentru viața fiecărui cetățean și am trecut peste greutăți inimaginabile. Din păcate, am pierdut colegi și prieteni, care nu au reușit să înfrunte boala”. ”În aceste momente și eu mă lupt cu boala. Nu în calitatea mea de ministru, dar ca pacient testat pozitiv la Covid-19”, susține Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului Sănătății, ”e greu, atât moral, cât și fizic, dar urmez tratamentul prescris de medici și sper că voi trece cu bine de COVID-19”. ”Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră, este cel mai de preț lucru pentru care merită să luptăm în această viață”. Ministrul Sănătății a venit și cu un mesaj de mulțumire pentru colegii din sistemul medical ”care muncesc zi și noapte, cu dedicație și curaj.

”Sănătate tuturor și gânduri bune”, astfel și-a încheiat mesajul ministrul Sănătății, confirmat cu coronavirus.

Precizăm că, 36.404 cazuri de Covid-19 au fost înregistrate, de la începutul pandemiei, în R.Moldova. 546 de persoane se află în stare gravă, (dintre care 34 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1397 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. În total, 24.777 persoane au fost tratate de COVID-19.

Să spunem că, în acest weekend, șeful statului, Igor Dodon, însoțit de mai mulți deputați socialiști, fratele său, dar și un fost deputat rus, se află pe muntele Athos. Înainte de a pleca, Dodon a menționat că se va ruga pentru poporul său,”pentru o Moldovă care să trăiască în pace și unitate”. Totodată, președintele a îndemnat cetățenii să petreacă aceste zile, ”în liniște sufletească”, întrucât toamna vine cu noi încercări, printre care și începutul școlii în condiții de pandemie. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre anunțul privind infectarea cu Covid-19 a ministrului Sănătății de la Chișinău