Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buenos Aires: „Dreptul la rămas bun” pentru pacienții cu Covid-19

covid_argentina.png

Pacient cu coronavirus într-un spital din Buenos Aires, iulie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Autoritățile locale din Buenos Aires au adoptat recent un act normativ care asigură un „drept de rămas bun” persoanelor cu forme severe de Covid-19, care mor adesea în singurătate, din cauză că rudele apropiate se tem de contaminare.

Legislativul din Buenos Aires a aprobat un protocol care va intra în vigoare în sistemul de sănătate al regiunii capitalei și care va permite unei persoane dragi cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani să însoțească pacientul bolnav de coronavirus, aflat în faza terminală.

„În general, coronavirusul a fost definit drept boala singurătății. Există multe cazuri în care rudele simt că cei dragi au murit din cauza acesteia”, a declarat deputatul Facundo del Gaiso, inițiatorul  noului proiect de lege care a fost adoptat.

"Medicii și asistentele medicale pot însoți (bolnavii). Într-adevăr, aceștia transmit afecțiune, dar nu pot înlocui persoanele cu care bolnavii au trăit toată viața", a adăugat el.

Conform noului protocol, persoana însoțitoare nu trebuie să aibă boli preexistente care să o pună într-un grup de risc și nu trebuie să fie o femeie însărcinată.

Unitățile de asistență medicală ar trebui să ofere persoanei însoțitoare echipamente de biosiguranță identice cu cele folosite de medici atunci când se află cu pacientul. De asemenea, acestea vor oferi sprijin psihologic.

„Vrem să apropiem pacienții de cei dragi și să oferim mijloacele necesare pentru un rămas bun demn, fără a pune în pericol viața”, a declarat parlamentarul Maria Luisa Gonzalez Estevarena în urma sesiunii legislative.

Aproape 85% din cazurile de contaminare înregistrate în Argentina provin din Buenos Aires sau din periferia acestuia.

Inițiativele care îi privesc pe pacienții cu coronavirus au fost lansate în urmă cu câteva săptămâni, când experții au subliniat importanța acestora.

Santiago Levin, președintele Asociației Psihiatrilor Argentinieni, a amintit că la începutul epidemiei echipamentele de protecție lipseau. "Totuși, credem că în această etapă a pandemiei trebuie să oferim tot sprijinul posibil pentru protocoalele care permit o moarte demnă, o moarte fără durere, în compania unei persoane dragi, o moarte mai naturală", a declarat el pentru AFP.

Înainte de adoptarea protocolului, doar un spital și o clinică privată din Buenos Aires permiteau ca pacienții Covid-19 aflați în faza terminală să fie însoțiți.

Proiecte similare cu cel ce tocmai a fost adoptat în Buenos Aires sunt în prezent examinate în aproximativ zece provincii argentiniene.

"Trebuie să găsim un echilibru între ritualurile culturale și religioase pe care le îndeplinim cu toții atunci când o persoană iubită ne părăsește și restricțiile impuse de pandemie", a declarat Luis AFondebrider, președintele unei asociații antropologice argentiniene pentru AFP.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24