Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salvamar, după un week-end dificil: Unii turiști sunt recalcitranți, mulți pleacă de pe plajă și nu mai pot fi amendați

salvamar_turisti_recalcitranti_plaja_amendati.jpg

Sezon plin pentru salvamari, în vara acestui an (Sursa foto: pixabay)
Sezon plin pentru salvamari, în vara acestui an (Sursa foto: pixabay)

Week-end-ul trecut a fost unul dintre cele mai dificile din acest sezon pentru salvamarii de pe litoralul românesc. Aceștia au intervenit la limită, numai duminică, la Mamaia și Constanța, în cel puțin 60 de cazuri, după ce unii turiști au ignorat steagul roșu și au intrat în marea foarte agitată.

În unele situații, cei salvați devin recalcitranți și fug de pe plajă, până la sosirea jandarmilor, neputând fi astfel amendați, după cum explică la RFI coordonatorul Serviciului de Salvamari din Constanța și Mamaia, Gabriel Culea.

”Marea majoritate intră în apă doar până la genunchi (...), noi le explicăm că este periculos, sunt porțiuni de plajă unde adâncimea apei devine foarte brusc la o adâncime de un metru și jumătate, doi metri, forța valului este foarte puternică, un curent de larg, prin retragerea valului și foarte multe persoane au ignorat acest avertisment și au fost la un pas să se înece și atunci a trebuit să intervenim (...). În momentul în care s-a întâmplat și am ieșit la mal, foarte mulți pleacă pur și simplu de pe plajă. Am avut de exemplu ieri o persoană care a fost la un pas de a se îneca. Până a venit ambulanța, aproape că devenise el recalcitrant, a plecat de pe plajă, pur și simplu, a părăsit zona”, explică el.

 
Gabriel Culea, despre sezonul estival 2020 pentru salvamari