Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nelu Tătaru: Restaurantele se vor închide în localitățile cu incidență mare de Covid-19

Ministrul Sănătăţii a declarat la Parlament că se vor face evaluări săptămânale, iar restaurantele se vor închide în localităţile unde indicele de răspândire a coronavirusului va fi mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori.

Nelu Tătaru a explicat cum se va decide când ar trebui închise restaurantele într-o anume zonă. Se va calcula dacă incidenţa cumulată în 14 zile este de 1,5 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori, iar decizia va fi luată de Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

"Restaurantele, la nivel de judeţ, funcţionează, excepţie fac cele din localităţile unde se depăşeşte acest indice de 1,5 şi decizia este la nivelul Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă. Dacă este un judeţ în care avem peste 1,5, dar este o localitate care are sub 1,5, atunci decizia este tot la Comitetul Judeţean de Situaţii de Urgenţă dacă se poate desfăşura activitate de servire. În momentul în care evaluarea săptămânală va arăta o creştere a acelui indice, în localitatea respectivă, se va închide acel restaurant", a declarat Nelu Tătaru, luni, la Parlament.

La întrebarea dacă se va putea face faţă unui eventual val de noi cazuri de Covid-19 apărute după deschiderii restaurantelor, teatrelor, sălilor de cinematografe şi a şcolilor, ministrul Sănătății a răspuns:

"În măsura în care avem o respectare a regulilor impuse prin ordin de ministru pentru fiecare activitate care se reia, atunci putem gestiona o creştere mică a numărului de cazuri pe care o asumăm. În cazul în care nu se vor respecta aceste reguli, vom avea o creştere mare a numărului de cazuri".

În privința începerii şcolilor, ministrul a spus:

"DSP-urile au epidemiologi, iar fiecare şcoală în parte este evaluată. Sunt trei scenarii şi se poate face şi învăţământ online acolo unde avem un indice de peste 3. (...) Indicaţia de la începutul acestei pandemii a fost de a avea grijă ca bunicii să nu fie cu copiii".