Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ghidurile pentru noul an școlar, publicate. Părinții, întrebați pentru ce optează: curs online sau hibrid

scoala.jpg

Roșu, galben și verde, cele trei scenarii după care se vor deschide școlile; sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Educației a publicat ghidurile pentru noul an școlar, de la grădiniță până la liceu. Ghidurile sunt adresate profesorilor și școlilor și conțin reglementări privind modul în care se va desfășura noul an școlar 2020 - 2021 pe fiecare ciclu de învățământ. Ministrul Educației, Monica Anisie, și cel al Sănătății, Nelu Tătaru, au explicat, marți,într-o conferință de presă, cum va arăta noul an școlar. Abia pe 7 septembrie Institutul de Sănătate Publică va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecărei localități, iar pe 10 septembrie școlile vor propune scenariul pentru fiecare unitate. Între timp, școlile îi întreabă pe părinți cum văd ei desfășurarea cursurilor.

Unele unități de învățământ din Capitală au trimis deja părinților chestionare prin care sunt întrebați ce variante de școală preferă. De exemplu, o școală din sectorul 4 propune două variante: prima, activitatea didactică să se desfășoare cu o parte din elevi în clasă și o parte online, în mod sincron, prin alternarea grupelor la un interval de una-două săptămâni.

A doua variantă este ca școala să se desfășoare online, cu toate clasele pe o platformă unică, cu posibilitatea susținerii testelor și tezelor fizic la școală.

Totodată, părinții sunt rugați să vină cu propuneri pentru desfășurarea cursurilor.

Una dintre întrebările din chestionar este următoarea: Elevul (sau alți membri ai familiei care împart același domiciliu cu elevul) se încadrează în grupa de vârstă la risc și/sau având afecțiuni cronice și/sau dizabilități?

Medicul Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase la Institutul Matei Balș din Capitală, explică la RFI ce înseamnă factori de risc. 

Ministerul Sănătății a publicat marți măsurile privind mijloacele de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus care se vor aplica în unitățile de învăţământ. Măsurile se regăsesc într-un ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori. De asemenea, Ordinul de ministru cuprinde ghiduri privind măsuri de sanitare și de protecție pentru fiecare nivel educațional în parte.

Conform acestor ghiduri, în cazul tuturor ciclurilor de învățământ,  intrarea la cursuri se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri.

Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituției de învățământ cu păstrarea distanței de 1 m între copii/elevi.

Purtarea măștii de protecție în interiorul unității de învățămât este obligatorie în cazul personalului didactic și al elevilor începând din clasele primare.

Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar  și dezinfecția și aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face și dezinfecția diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs.

Ghidurile mai prevăd ca, începând din clasele primare,  să se asigure distanțarea de minimum 1 metru între elevi sau separarea cu plexiglas în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă.

De asemenea, pe lângă triajul observațional de la domiciliu, se va face evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs.

La apariția într-o clasă din unitatea de învățământ, a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru o perioada de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

La apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire  în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale întregii unității de învățământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

Ghidurile pentru începerea cursurilor în anul școlar 2020-2021 pot fi consultate aici: http://educatiacontinua.edu.ro/