Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Achiziție tablete: Bâlbâieli și acuzații între autorități

Bâlbâieli și acuzații între autorități cu puțin timp înainte de începerea școlii. Motivul: tabletele promise copiiilor nu vor ajunge, pentru că au fost probleme cu licitațiile. Surpriză? Nu chiar, ținând cont că probleme s-au înregistrat și cu licitațiile privind măștile. Ce explicații dau acum autoritățile?

Primul semnal că licitațiile nu merg cum trebuie -  în sensul în care tabletele promise s-ar putea să nu ajungă la copii -  l-a dat vicepremierul Raluca Turcan.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a  făcut ca achiziționarea celor 250.000 de tablete pentru elevi să fie aproape un coșmar” declara recent Raluca Turcan.

Vina era a șefei Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, așa cum a ținut la fel de apăsat sa sublineze și șeful Guvernului, la același post de televiziune, B1TV.

”Nu vom putea achiziționa toate cele 250.000 de tablete. Achiziția e la ONAC. Vom schimba conducerea”, a declarat Orban, duminică, la postul de televiziune B1 TV.

”Eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult. O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor.

Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a mai spus premierul.

În timp ce de la Guvern se îndreptau degete acuzatoare spre cei  de la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate,  Monica  Anisie explica marți în conferința de presă ce rol a avut de fapt Ministerul Educației în proces.

"Acum, sunt aproximativ 82.000 tablete pentru copii. Avem acum un câștigător desemnat, noi am aflat din spațiul public, informația nu a fost transmisă la Ministerul Educației. Avem un singur câștigător pentru 3 loturi din 9 și încă procedura nu a fost încheiată, în această perioadă suntem în perioada de contestații. Până în 7 septembrie există procedura de contestația. S-ar putea contesta. Prin urmare, s-ar putea să nu fie declarat câștigător până la final operatorul economic care a câștigat inițial.

Sunt dezamăgită de modul în care ONAC a gestionat situația, a explicat Monica Anisie.

Întrebată dacă apreciază că trebuie să își dea demisia în contextul acestui scandal, Anisie a răspuns: "Am realizat eu achiziția ca să fac asta?

Ministerul Educației se ocupă de procesul de învățământ, având în vedere cât ne-am preocupat și că avem azi rezultate, nu văd de ce mi-aș da demisia.

Responsabilitatea ministerului a fost să acorde banii necesari achiziției. În semn de responsabilitate față de elevi și profesori trebuie să continui acest mandat" a transmis Monica Anisie.

“Am aflat din presă ce s-a întâmplat cu această licitație și atunci am cerut premierului să o demită pe directoarea ONAC.

Tabletele în școli reprezintă un parcurs de achiziție publică, în momentul în care se va încheie procesul de achiziție putem spune când vor fi livrate. Termenul pe care eu l-am impus a fost 10 septembrie.

La Ministerul Educației facem deja licitație pentru 1164 de licee pentru a achiziționa laptopuri, licitația e în desfășurare.", a mai  spus Anisie.

Câștigătoarea licitației pentru cele 3 loturi (care au împreună peste 82.800 de tablete școlare) este compania Orange, a confirmat  pentru Edupedu.ro Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).

În total au fost 9 loturi pentru care s-a făcut licitație de tablete, iar restul de șase loturi “nu au primit oferte conforme cu termenul de livrare din caietul de sarcini”, așa că licitația va trebui să fie reluată, a explicat Nagy.

Dacă nu vor fi contestații, atunci pe 8 septembrie se poate încheia acordul cadru cu Orange pentru cele trei loturi: Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud.

Cât de surprinzătoare este toată acestă situație la care asistăm? 

Septimius Pârvu de la Expert Forum explică: “În urmă cu câțiva ani s-a schimbat această logică a achizițiilor publice, a apărut această posibilitatea de a face achiziții centralizate, care din păcate s- mișcat destul de încet.

Este o oportunitate foarte bună pentru că, practic, poți să cumperi foarte multe materiale care sunt necesare pentru un număr mare de instituții, la un preț mai bun, negociind mai bine...dar experința ultimelor luni ne-a arătat că de fapt lucrurile nu au funcționat chiar atât de bine.

Pe de altă parte, atâta timp cât ești la guvernare îți asumi cum funcționează și aceste instituții. Ele trebuie trase la răspundere dacă nu își îndeplinesc atribuțiile.

Sigur, politicienii tind să dea vina tot timpul pe ceilalți, este vina celorlalți  că nu s-au întâmplat anumite lucruri.

Și într-adevăr nu se poate schimba peste noapte ceea ce nu a funcționat foarte mulți ani. Dar poate acum este un moment în care să discutăm despre ce înseamnă lidersheap instituțional și ce înseamnă a numi oameni pe criterii politice și ce înseamnă de fapt a pune la conducerea unor instituții esențiale niște persoane care își pot îndeplini atribuțiile în modul cel mai eficient.

Toată această situație ne arată de fapt cât de bine este să planifici toate lucrurile când este momentul lor, nu cu câteva zile înainte să înceapă anul școlar”, explică Septimiu Pârvu.

Tot la nivel guvernamental s-a recunoscut că se așteptau la surpriză, în sensul că vor fi probleme cu licitațiile. În același timp, s-au dat asigurări că s-au luat măsuri  la nivel local, care să compenseze lipsurile de pe teren, adica de la elevi si profesori. Dificil de verificat însă în primă fază în condițiile în care cei mai afectați practic nu au voce s spuna ca nu au.

Există voci însă deja la nivelul Capitalei, în care se ridică problema tabletelor și laptopurilor  care nu mai sosesc...deși teoretic suntem gata să începem școala.