Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul a dat gratuit terenul de la Romexpo Camerei de Comerț și Industrie. USR și UDMR acuză un „tun imobiliar”

romexpo.jpg

ROMEXPO

Un teren de 46 de hectare, în cea mai scumpă zonă a Bucureștiului, trece gratuit în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie, au decis parlamentarii. USR și UDMR au anunțat deja că vor ataca proiectul la Curtea Constituțională.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede transmiterea cu titlu gratuit a terenurilor – proprietate privată a statului, în folosinţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Însă, potrivit unui amendament, acestea nu pot fi vândute sau ipotecate şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită, timp de 49 de ani.

Deputatul USR Cătălin Drulă a acuzat „un tun imobiliar” de sute de milioane de euro:

„O lege inițiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL și susținută de PSD, va transfera gratuit un teren al statului de 46 de ha, din zona premium a Capitalei, în proprietatea Camerei de Comerț, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat. În condițiile în care valoarea terenului în acea zonă este uriașă, se creează un mega prejudiciu statului român cu mâna Parlamentului. Terenul respectiv poate fi scos la licitație publică deschisă și se vor găsi cu siguranță investitori care să îl cumpere. Dar nu ar mai fi un tun imobiliar de sute de milioane de euro”, afirmă Cătălin Drulă.

La rândul lui, deputatul Marton Arpad a anunțat că UDMR votează împotriva acestei cedări gratuite:

„Dacă vom găsi destui colegi cu o gândire normală, vom încerca să contestăm la CCR”, a continuat Marton Arpad.

În replică, liderul deputaților PNL, Florin Roman, susține ca doctrina partidului său va încuraja întotdeauna inițiativa privată:

„Înțeleg că e campanie electorală, înțeleg că unii încearcă să se poziționeze folosind fraze foarte tari. Dacă dvs considerați că e tun, trebuie să considerați că a fost tun și la Academia Română, care a fost în aceeași situație. Ca liberal, întotdeauna voi susține investițiile private. Nu înțeleg de unde faptul că doar unii pot face și alții nu pot face”, a completat Florin Roman.

Proiectul de cedare gratuită a terenului de la Romexpo a fost aprobat de Camera Deputaților cu 178 voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 13 abțineri.

Legea urmează să fie trimisă președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.