Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raoni, liderul indienilor amazonieni, infectat cu Covid19

raoni.png

Raoni, liderul triburilor amazoniene, în timpul unei vizite în Franța, 2019
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Cunoscut pentru lupta pe care o duce împotriva defrișărilor din Amazon, șeful triburilor amazoniene Raoni a avertizat în repetate rânduri asupra pericolului Covid-19 pentru populațiile indigene.  Acum însă el este cel care a fost internat în spital după ce a contractat coronavirusul. Potrivit apropiaților, legenadrul șef este „în afara oricărui pericol”.

În urmă cu o lună, liderul populației indigene Kayapo, care are în jur de 90 de ani, a stat zece zile în spital pentru a-și trata ulcerul gastric și intestinal.

O sursă de la spitalul Dois Pinheiros din Sinop, Mato Grosso, a declarat pentru AFP că Raoni a fost internat din nou în aceeași unitate în urmă cu câteva zile.

Institutul Raoni a explicat că rudele sale au decis să facă publice aceste informații „abia după ce acesta a depășit pericolul”.

"Motivele spitalizării sunt creșterea nivelului leucocitelor din sânge și apariția simptomelor de pneumonie. Examinările au confirmat însă că acesta este infectat cu Covid-19", a transmis Institutul, adăugând că pacientul respiră „normal, fără aport de oxigen”. Raoni va fi externat în scurt timp „dacă starea lui rămâne stabilă”.

Slăbit din punct de vedere fizic, Raoni a fost foarte afectat și de moartea soției sale Bekwyjka, pe 23 iunie, în urma unui accident vascular cerebral.

Populațiile indigene amenințate de pandemie

Conducătorul, care în ultimii 30 de ani a călătorit în toată lumea pentru a denunța defrișările din Amazon, se află în vizorul lui Jair Bolsonaro. Președintele brazilian îl acuză că este plătit de puterile străine.

La începutul lunii iunie, șeful Raoni l-a acuzat pe liderul de extremă dreaptă că „profită” de pandemia de coronavirus pentru a-i decima poporul, al cărui acces la serviciile de sănătate publică este foarte precar. Potrivit datelor centralizate de Asociația Popoarelor Indigene din Brazilia, publicate luni, 28.815 indigeni au fost infectați cu Covid-19, iar 757 au murit, inclusiv mai mulți conducători de triburi.

Institutul Raoni avertizează că „Covid-19 se răspândește pe teritoriul din Mato Grosso” și solicită ajutor, la nivel național și internațional: „Protejați-vă, protejați-ne".

Potrivit ONG-ului francez Planète Amazone, pe acest teritoriu, cunoscut sub numele de Kapoto / Jarina, satul Kapot, situat la aproximativ 200 km de spital, a fost infectat cu Covid-19 de mai bine de o lună, fiind înregistrate „mai multe decese”.

La 5 august, Curtea Supremă a anunțat o hotărâre judecătorească care obligă guvernul Bolsonaro să adopte măsuri urgente pentru a proteja popoarele indigene de coronavirus.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24