Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uniunea Europeană dă României 875 de milioane de euro pentru autostrada Sibiu - Pitești

autostrada.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 875,5 milioane de euro, de la Fondul de Coeziune, pentru construirea primei părți a autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Executivul comunitar precizează că aceasta va fi prima autostradă care va traversa Munţii Carpaţi, permiţând o mai bună conectivitate în România de-a lungul coridorului Rin-Dunăre.

Se va crea, astfel, o legătură neîntreruptă de-a lungul României, de la portul Constanţa şi până la vama Nădlac, unind centrul şi vestul țării cu reţeaua europeană de autostrăzi.

"Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră, va scurta durata călătoriilor şi va reduce costul pentru pasageri şi marfă. Va avea un efect foarte pozitiv asupra economiei şi calităţii vieţii oamenilor din zonă", a spus comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Tot Comisia Europeană a aprobat şi o finanţare de 578,4 milioane euro de la Fondul de Coeziune, pentru o capacitate de răspuns la dezastre mai performantă a României.

Investiţia va îmbunătăţi capacitatea terestră, aeriană şi maritimă a României, prin cumpărarea de echipamente noi şi prin pregătirea personalului.

Aceasta va proteja mai bine populaţia în situaţii de urgenţă şi va ajuta România să respecte obligaţiile internaţionale şi strategia naţională cu privire la schimburile climatice şi o creştere economică cu emisii reduse.

În total, autostrada Sibiu - Piteşti va avea 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi: Sibiu - Boiţa, Boiţa - Cornetu, Cornetu - Tigveni, Tigveni - Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti.

De asemenea, va avea 8 noduri rutiere şi 9 tuneluri, fiind o parte importanta a Coridorului 4 Pan-European.

La primul lot, de 13,17 kilometri, dintre Sibiu şi Boiţa, lucrările au început în luna martie anul acesta.

Termenul de proiectare este de 12 luni şi cel de execuţie de trei ani, conform contractului, are valoarează 613 milioane lei, fără TVA.

Autostrada Sibiu - Piteşti este construită de compania austriacă „Porr Construct”.

Aceeași firmă a făcut şi lotul 4 al autostrăzii Sebeş - Turda, între Unirea şi Turda, terminat în urmă cu doi ani.