Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce dispar medicamente de pe piață?

meds.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

În plină pandemie, lipsa unor medicamente esențiale parcă a ieșit și mai acut în evidență...Problema este una veche dar o știre recentă a readus-o în față : Consiliul Concurenței a sancționat compania GlaxoSmithKline SRL (GSK) cu aproape 12 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele asumate, respectiv pentru scoaterea de pe piață a produsului Seretide, fapt ce a determinat scoaterea lui de pe lista medicamentelor compensate de CNAS. Este, culmea, un medicament utilizat în tratamentul problemelor pulmonare, a astmului bronșic și  bolii pulmonare obstructive cronice. Dar de ce dispar astfel unele medicamente? 

Pentru Cezar Irimia, președintele Coaliției Asociațiilor Bolnavilor Cronici, totul pleacă de la politica statului roman care impune companiilor farmaceutice vânzarea medicamentelor la un preț minim. Cum aceste companii nu sunt organizații de caritate, multe preferă să își retragă produsele de pe piața românească, cum a procedat GSK, chiar cu riscul unei amenzi pentru nerespectarea promisiunii de a le păstra la vânzare cel puțin doi ani. Cine suferă? Evident pacienții care au nevoie de aceste medicamente iar cel de la GSK, vital pentru afecțiuni cornice pulmonare, este doar unul dintr-o lungă listă de medicamente care au dispărut pur și simplu. În plină pandemie, Cezar Irimia se întreabă dacă această politică nu este de fapt extrem de păguboasă și nu ar trebui ca statul să se așeze la masă cu marile companii pentru a rediscuta politica prețului minim.

”Este o zbatere permanentă a pacienților pentru supraviețuire deoarece din România s-au retras peste 2000 și ceva de medicamente de când această măsură populistă a fost luată. Ca să vă dau un exemplu, Franța are aproximativ 8000 de medicamente în portofoliu iar noi avem pe undeva pe la 4000 deci suntem la jumătatea Europei. Medicamentele vor continua să se retragă de pe piață ușor, ușor pentru că nu poți să vinzi sub prețul de producție. Criza în pandemie s-a acutizat, s-a cronicizat. Noi am venit și cu soluții : adoptarea în România aunui preț mediu european”, idée agreată și de companiile farmaceutice, spune Cezar Irimia.   

Așadar, dacă este să credem ce spune președintele Coaliției Asociațiilor Bolnavilor Cronici, în pandemie criza s-a adâncit și riscăm să se adâncească și mai mult tocmai când România va avea nevoie de medicamente și chiar vaccinuri anti-COVID. Mai grav, Cezar Irimia spune că de pe piață au dispărut medicamente care nu au înlocuitor sau că spitalele au ajuns să cumpere alternative la unele tratamente care sunt chiar mai scumpe. Acest lucru a generat și un alt fenomen : pacienții au  ajuns să cumpere medicamentele vitale din alte state sau de pe internet, locul unde escrocheriile sunt greu de evitat. ”În permanență primim sesizări la call centerul nostrum și acești pacienți au fost condamnați la moarte” și ”asta se întâmplă de ani de zile, nu doar cu guvernul acesta pentru că nu le pasă”, spune Cezar Irimia.

Așadar, spune Cezar Irimia, poate în al doisprezecelea ceas și înainte ca această criză să afecteze și combaterea pandemiei prin dispariția unor medicamente cheie în tratamentul COVID, mai ales că bătălia pentru acestea între toate statele lumii este acerbă, ar fi poate cazul ca măcar actualul guvern să fie deschis la un dialog pe acest subiect dureros pentru bolnavi.