Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În pragul pensionării, învață să predea online

education-1580143_1280.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

În această situație se găsesc sute de profesori din Iași! Casa Corpului Didactic a deschis seria cursurilor destinate profesorilor la solicitarea directorilor de școli care și-au dat seama că în cazul școlii online, multe cadre didactice nu au competențele necesare. După profesorii din comuna Țibana, acum învață să predea online cei de la școala din Tătăruși. La cursuri merge și directorul, care spune că deși a mai învățat ceva de la copii vrea să știe cum se predă online ”ca la carte”.

"Introducerea este grea. Este frica de noutate, acea rigiditate. Mulți dintre profesori consideră că nu sunt în stare, că nu vor putea să învețe. Apoi este acea barieră lingvistică. Aceste dispozitive folosesc limba engleză iar multora le e frică că nu vor putea gestiona aceste aplicații din cauza barierei lingvistice. Nu stăpînesc limba engleză. Alte dificultăți sunt legate de internet. Sunt din mediul rural, traficul este redus și activitatea este greoaie. Au constat că în timpul activităților online acestea au fost mai puțin eficiente din cauza internetului", a povestit Constantin Hriscu, formatorul Casei Corpului Didactic.

Îi învață de cîteva săptămâni pe profesorii din județul Iași să predea online. Școala din Țibana a pus degetul pe rană. Tablete au primit ca donație, dar mulți dintre profesori nu știau să predea online.

Directorul Casei Corpului Didactic Spiru Haret din Iași, Silviu Iordache a explicat că „în momentul în care ministerul a trimis o sută de tablete la o școală din Țibana am constatat nevoia colegilor de a se forma pe aceste tablete și nevoia de a se forma în lucrul virtual. Unii dintre colegi sunt clasați în zona vulnerabilă a transmisiei bolilor. Pănă acum am format peste 150 de profesori".

 

Sunt constrânși să învețe

Directorul Casei Corpului Didactic Spiru Haret din Iași, Silviu Iordache, face echipă cu formatorul Constantin Hriscu, profesor la școala online. Acesta și-a reamintit primii cursanți: ”Învățăceii pornesc la curs din stadii diferite. Există o parte dintre colegi care se apropie de finalul carierei. Nici nu au învățat în școală și nici nu au fost constrânși ca acum. Altă soluție nu avem... Prima întîlnire față în față. O grupă are 30 de elevi-profesori. Mergem și încercăm să ne asigurăm că la următoarea întîlnire ne vom vedea online. Îi învățăm să își activeze dispozitivele! ".

Formatorul Constantin Hriscu, spune că școala online are câteva puncte slabe: „ Lipsește comunicarea non-verbală și cea paraverbală. Există decalaj între imagine și sunet. Lipsește empatia. Iar activitățile online durează mai mult. Eficiența nu este la fel de mare ca la activitățile față în față”.

 

Școala online? Mai grea pentru profesorii de 60 de ani!

Acum sunt în bănci profesorii de la Școala din Tătăruși. Directorul unității de învățământ râde și spune că și el învață.

Ion Ghiban râde amar: „Cursurile sunt foarte bune. Noi ne pregătim pentru că trebuie să putem preda și elevilor care nu pot veni la școală. Și vârsta colegilor noștri, și calificarea fiecăruia. Sunt profesori care nu au făcut prea multe în facultate. Devine mai greu mai ales pentru cei în vîrstă, pentru cei aflați la pragul pensiei. Avem și de 60 și de 64... Se vor obișnui. Mai știm câte ceva de la copii dar mergem la școală din nou ca elevi”.

La sfârșitul cursurilor, profesorii susțin un examen practic. Trebuie să inițieze și să susțină o videoconferință cu cei cărora le-au fost învățăcei. Dacă nu trec examenul din prima, există și sesiunea a doua.

Unii, cei mai mulți, merg mai departe și se pregătesc să fie învățători și profesori la școala online.

Alții, puțini deocamdată, preferă să se pensioneze...

 
Ascultă AICI reportajul realizat de Violeta Cincu