Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul de film de la Veneția: Fiecare participant „în bula sa” (Reportaj AFP)

venetia.png

Supraveghetorii verifică respectarea cu strictețe a distanțării fizice între spectatori la deschiderea Festivalului de Film de la Veneția, 2 septembrie 2020
Image source: 
AFP via France24

De la distanțare socială până la masca obligatorie, Festivalul de film de la Veneția a pus în aplicare reguli drastice de securitate, obligându-i pe participanți „să rămână în bula lor” pentru a evita să fie contaminați, transmite AFP într-un reportaj preluat de France24.

Gloria Garbisa, o venețiană care urmărește festivalul de 24 ani, stă în liniște la coadă la unul dintre punctele de acces la intrare în cinema: agenții de pază iau temperatura, se asigură că masca este purtată și verifică legitimațiile.

„Știu că este pentru binele nostru, dar în același timp sunt tristă să văd cum libertatea noastră se reduce treptat... Înainte mergeam oriunde voiam, fără să fie control sau poliție. Nu este normal să vezi uniforme la un festival”, spune Gloria, în timp ce-și aranjează masca, sub niște ochelari imenși de soare.

„Ridicați-vă masca și pe nas”, se aude mai apoi un agent enervat care îi atrage atenția unui domn de șaptezeci de ani. „Dar suntem afară”, exclamă domnul recalcitrant. „Purtăm masca tot timpul și înăuntru și afară!”, îi răspunde acesta agentului de pază.

Participanții de la festival abia reușesc să lege o conversație având în vedere distanța de măcar un metru de la coadă, masca obligatorie pe gură și distanțarea impusă între persoane în sala de cinema. Cu excepția cazurilor în care vreun participant care vine prea aproape sau vreun ”isteț” care-și scoate masca odată ce începe proiecția filmului, trebuie atenționați.

Nici defilarea de pe covorul roșu din fața clădirii principale a festivalului nu mai este ce obișnuia să fie: curioșii care vor să se apropie sunt opriți de un perete.

„Anul acesta nu mai este public, totul a fost pus la distanță, dezinfectat”, confirmă Alberto Pizzoli, un fotograf de la AFP care acoperă de mai mulți ani Festivalul de film de la Veneția dar și la cel de la Cannes.

„Nu avem public, așadar ne lipsesc o serie de fotografii foarte bune pe care le făceam când actorii se apropiau de public pentru a semna autografe”, explică el.

Mască neagră pe covorul roșu

„Un moment important este cel când marii actori petrec 10-15 minute să semneze autografe, la fel ca și cel în care își fac selfie-uri cu publicul când ajung la festival”, își amintește acesta. Mai mult, „când actorii se plimbă pe străzi, poartă mască, deci nu îi recunoaștem din prima”.

După ce a ajuns, joia trecută, la Lido, regizorul spaniol „Pedro Almodovar a fost primul pe care l-am văzut dând un autograf: A mers pe jos de la hotel până la festival”, povestește Alberto, care mărturisește că a trebuit să-și cumpere o mască neagră, culoarea impusă de organizatorii festivalului.

Ambianța generală de la Lido are de suferit: „Disputele dintre responsabilii cu relațiile cu publicul, care au de obicei loc la finalul săptămânii din cauza oboselii, au început din prima zi”, observă Alberto.

Situația nu este mai fluidă de partea jurnaliștilor și a criticilor, care trebuie să-și rezerve obligatoriu pe un site locurile numerotate pe care vor să le ocupe la proiecțiile filmelor sau la conferințele de presă. Imposibil să te așezi lângă confrați: în orice caz, întotdeauna găsești în stânga și în dreapta ta locuri libere.

Chiar și în momentul când se închide lumina în sala de cinema apar invitații întârziați, ceea ce provoacă ciorovăieli punctate de niște înjurături clar exprimate.

În perimetrul desfășurării festivalului niciun semn că se vor încheia micile certuri. Dovada: o scenă petrecută miercurea trecută pe o străduță la doi pași de Festival: un polițist surprinde două femei care mergeau cu un cornet de înghețată în mână, „Doamnelor, masca vă rog!” Răspuns: „Dar mâncăm înghețată!” Concluzia: „Trebuia să o mâncați la gelaterie!”

În țara „înghețatei” o astfel de afirmație ar fi catalogată drept o infracțiune în circumstanțe normale, dar odată ce Covid a trecut pe aici totul s-a schimbat.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24