Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum va începe școala copilul tău. Scenariile în care se încadrează fiecare localitate

scoala.jpg

Roșu, galben și verde, cele trei scenarii după care se vor deschide școlile; sunt stabilite în funcţie de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ministerul Sănătăţii a publicat, luni, lista cu incidenţa cumulată a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 pe fiecare localitate, în ultimele 14 zile, în funcție de care se vor desfășura cursurile. Sunt 43 de localități în scenariul roșu, 410 în galben și 2728  în verde. Potrivit informațiilor oficiale, cele mai multe dintre localitățile aflate în scenariul roșu sunt în județele Arad, Bihor, Cluj, Dolj, Prahova și Sibiu. În Capitală, rata de incidență la mia de locuitori este 1.12, ceea ce înseamnă că școlile se încadrează la scenariul galben: școală hibrid, însă decizia aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Analiza situației epidemiologice cuprinde numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 14 zile (inclusiv 6.09.2020) făcută la nivel național de către INSP și direcțiile de sănătate publică. În funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei școli în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune, până pe 10 septembrie, Inspectoratului Școlar Județean sau al Municipiului București unul dintre cele trei scenarii. 

  • Scenariul 1 verde- prezență fizică: rata incidenței mai mică de 1 la mia de locuitori; participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor 
  • Scenariul 2- galben – școală hibrid: rata incidenței între 1 până la 3 la mia de locuitori; participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu
  • Scenariul 3 – roșu- școală exclusiv online: rata incidenței mai mare de 3 la mia de locuitori. 

București, Brașov și Iași sunt printre orașele mari cu mai mult de un caz de infecție cu coronavirus la mia de locuitori. În București, rata de incidență la mia de locuitori este 1.12, ceea ce înseamnă că școlile se încadrează la scenariul galben: școală hibrid.  Județul Cluj are două localității în scenariul roșu - Aghireșu (4, 41 cazuri la mia de locuitori) și Cornești (3, 95 cazuri/mia de locuitori), șapte în scenariul galben (Ciurlia, Garbău, Feleacu, Borșa, Recea-Cristur, Sic, Vad) și restul în scenariul verde. Județul Iași are o localitate în scenariul roșu- Bivolari rată de 7,74 cazuri la mia de locuitori și 13 în cel galben (Mircești, Tomești, Valea Lupului, Șipote, Miroslava, Rediu, Bârnova, Ungheni, Schitu Duca, municipiul Iași, Ciurea, Popricani, Lețcani). Județul Sibiu are trei localități în scenariul roșu- (Ludos- rată de 4,35 la o mie de locuitori, Arpașu de Jos, Slimnic) și șapte în scenariul galben. Județul Dolj are două localități în scenariul roșu și cinci în scenariul galben. Municipiul Craiova este în scenariul verde.În județul Timiș sunt 2 localități în scenariul roșu și 12 în cel galben. Municipiul Timișoara este în scenariul verde. 

CLICK AICI PENTRU HARTA COMPLETĂ.

Lista cu incidența cazurilor de COVID-19 în toate localitățile din România poate fi consultată AICI.

 

“Fiecare unitate şcolară va decide şi îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă. Susţinem necesitatea începerii activităţii în unităţile de învăţământ şi, atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică şi INSP sprijinim  demersurile pentru demararea noului an şcolar în condiţii de siguranţă epidemiologică”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

  La apariţia într-o clasă din unitatea de învăţământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2, se suspendă cursurile clasei respective, pentru 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile.

La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale întregii unităţii de învăţământ, pe o perioada de 14 zile de la data confirmării ultimului caz. La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, aceştia au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB despre eveniment, potrivit 

ghidurilor privind organizarea și desfășurarea activităților în cadrul unităților de învățământ pentru anul școlar/universitar 2020-2021, în contextul epidemiei de COVID-19.