Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook blochează transmisia în direct a unui act de eutanasie

alain_cocq.png

Alain Cocq pe patul de spital
Sursa imaginii: 
RFI/Maud Charlet

Militant al unui sfârșit demn de viață, atins de o boală incurabilă, francezul Alain Cocq a decis să-și filmeze sfârșitul și să-l transmită în direct pe Facebook. Rețeaua socială a blocat însă difuzarea lentei sale agonii, pe care o consideră „o tentativă de sinucidere”.

În semn de protest față de reglementările legale în vigoare în Franța privind eutanasia, bărbatul în vârstă de 57 ani, atins de o boală incurabilă, și-a anunțat în prealabil intenția de a realiza transmisia în direct.

„Deși îi respectăm decizia de a atrage atenția asupra acestei chestiuni complexe, pe baza sfaturilor unor experți, am luat măsuri pentru a împiedica difuzarea în direct a videoului pe contul lui Alain deoarece regulile noastre nu permit expunerea tentativelor de sinucidere”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Facebook.

Săptămâna trecută, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Alain Cozq, din Dijon, anunța într-un video că și-a încheiat tratamentul și că a renunțat să se mai alimenteze sau să se hidrateze, așteptându-și sfârșitul pe care urma să-l transmită într-un video în direct. Câteva ore mai târziu, în timp ce urma să posteze un nou video, acesta a anunțat: „Facebook blochează difuzarea acestui video până pe 8 septembrie”.

„Care este părerea dvs?”, scrie acest bărbat de 57 ani pentru susținătorii, cărora le dă adresa Facebook Franța din Paris „pentru a afla ce crede lumea despre opțiunea acestei rețele sociale de a bloca libertatea de exprimare”.

Chiar dacă regulile Facebook nu prevăd chestiuni specifice cu privire la un conținut în care să fie prezentat sfârșitul vieții, ele sunt însă foarte stricte în ceea ce privește conținuturile care pot fi asemănate cu promovarea sinuciderii sau automutilării, cum ar fi eutanasia sau sinuciderea asistată.

Mulți internauți au acordat sprijin bolnavului. „Va exista până la urmă și legea Cocq, sunt sigură”, a scris una dintre susținătoare, convinsă de faptul că acțiunea sa va avea un impact asupra evoluției legii Claeys-Léonetti din 2016 care autorizează sedarea profundă, dar numai pentru persoanele care urmează să moară ”în termen scurt”.

 

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24