Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemiologul-șef al R.Moldova și-a dat demisia

Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din R.Moldova, Nicolae Furtună și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut, marți la prânz, după o ședință la Guvern. Să spunem că, luni seara, Furtună a făcut declarații revoltătoare, menționând că ”în toată lumea Covid-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”. Demisia lui Furtună a fost cerută marți de șeful statului și foști miniștri ai Sănătății.

Reprezentanți ai Executivului de la Chișinău susțin că premierul Chicu l-a convocat astăzi într-o ședință pe directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în cadrul căreia Nicolae Furtună și-a anunțat demisia. ”Ion Chicu și-a exprimat regretul profund pentru declarațiile lansate recent în spațiul public de către ex-conducătorul ANSP. În perioada următoare interimatul funcției de Director al ANSP va fi asigurat de către Vasile Guștiuc”.

”Totodată, Nicolae Furtună a raportat starea de lucruri din cadrul ANSP privind proiectele demarate și care necesită a fi continuate, dar și problemele stringente cu care se confruntă. S-a mai discutat și despre evoluția situației epidemiologice în țară, despre stocul de echipament disponibil și capacitățile sistemului medical de a face față pandemiei”.

Să mai spunem că, premierul a apreciat ”profesionalismul domnului Furtună și i-a mulțumit pentru muncă și efortul depus în calitatea sa de manager al ANSP într-o perioadă extrem de dificilă pe plan național și global”.

Astăzi, și șeful statului, Igor Dodon și-a exprimat ”regretul și consternarea” față de declarațiile făcute de directorul ANSP, Nicolae Furtună. ”Scuzele publice nu sunt deloc suficiente atunci când printr-o declarație afectezi moral un număr mare de oameni. Nu am obiecții față de activitatea domnului Furtună, știu că a muncit din greu în această perioadă pandemică foarte complicată, dar declarația complet inadecvată pe care a făcut-o îi afectează grav credibilitatea pentru activitatea sa de mai departe. Consider că după această afirmație nu mai are calitatea morală să ocupe funcția de director ANSP și trebuie să demisioneze”.

Nicolae Furtună a declarat la TVR Moldova că nu vrea să fie judecat şi să nu pară cinic, ”dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, în stadii avansate de diabet zaharat, cu patologii cardiovasculare. Acest lucru s-a întâmplat şi în Italia, şi în Franţa, din nefericire, şi în Republica Moldova”. 

În R.Moldova, peste 40.000 de persoane s-au infectat cu coronavirus. 1074 au decedat din cauza Covid-19. 

580 de persoane sunt în stare gravă, (dintre care 33 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1278 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. În total, 28 578 persoane au fost tratate  de COVID-19. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre demisia directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din R.Moldova