Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia accelerează testarea pe om a propriul vaccin anticovid

vaccin.jpg

Italia accelerează testarea pe om a propriul vaccin anticovid
Italia accelerează testarea pe om a propriul vaccin anticovid
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Italia accelerează testarea pe om a vaccinului anticovid Grad-Cov 2.  Vaccinul este produs și brevetat de o societate din Roma și ar urmă să fie aprobat pentru uz pe scară largă în primăvară, dacă rezultatele testării vor permite acest lucru. Între timp, tot mai mulți voluntari începând cu vârsta de 18 ani primesc doze din vaccinul italian.

La spitalul Borgo Roma din Verona 6 voluntari cu vârste între 18 și 54 de ani și-au primit deja doza de vaccin anticovid Grad-Cov 2, realizat, produs și brevetat de societatea biotecnologica italiană, ReiThera. Aceasta este prima fază din trei a testării pe om a vaccinului italian. Mâine numărul voluntarilor vaccinați va fi dublu pentru ca în total la spitalul din Verona să primească vaccinul 43 de persoane. O treime dintre voluntari este compusă din medici, infirmiere sau studenți la facultatea de medicină. Voluntarii vor fi monitorizați timp de șase luni și dacă în acest timp nu au înregistrat reacții adverse și au produs anticorpi - “putem spune că suntem pe drumul cel bun în găsirea vaccinului”, declara Stefano Milleri, directorul Centrului de Cercetări Clinice .

Primele trei doze din vaccinul Grad-Cov 2 au fost administrate în urmă cu două săptămâni la Institutul Național de Boli Infecțioase Spallanzani din Roma. În următoarea perioadă vor primi vaccinul 90 de voluntari, în total, împărțiți în două grupuri de vârstă: între 18 și 45 de ani și peste 65 de ani. Fiecare grup de persoane va fi împărțit mai apoi în 3 grupuri de câte 15 voluntari și fiecăruia în parte îi va fi admistrată o doză diferită de vaccin. O parte din cercetări va fi efectuată la Verona și dacă rezultate din prima fază vor fi pozitive, până la sfârșitul anului se va putea trece la faza a 2-a și a 3-a , faze ce presupun testarea pe un număr mai mare de voluntari și în țările în care circulația virusului este mai activă.

Vaccinul Grad-Cov 2 utilizează tehnologia “vectorului adenoviral non-replicativ “, adică incapabil de a produce infecție la om. În timp ce rezultatele testării vaccinului italian sunt așteptate abia în primăvară, ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a anunțat că până la sfârșitul anului vor ajunge în Italia 2-3 milioane de doze de vaccin “Oxford” care vor fi destinate medicilor și bătrânilor.

În Italia peste 35.000 de persoane au murit în urmă infectării cu noul coronavirus. Pe de altă parte, potrivit unei cercetări realizate de Universitatea Cattolica, 41% dintre italieni se gândește să nu se vaccineze.

De la Roma pentru RFI, Mihaela Iordache.