Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sute de copii din județul Iași vor învăța online după metoda "Poștașul!"

scoala_bivolari_iasi.jpg

Școala din Bivolari e singura din județul Iași în care cursurile încep exclusiv online
Școala din Bivolari e singura din județul Iași în care cursurile încep exclusiv online
Sursa imaginii: 
site-ul școlii

Teme printate și lăsate la poarta copiilor. Școala din Bivolari e singura din județ în care cursurile încep exclusiv online. Directorul cere ca elevii să intre măcar în scenariul galben și are și argumente: cazurile de Covid sunt doar la centrul de îngrijiri medico-sociale. Dacă din municipiul Iași plouă cu declarații ale oficialilor care promit tablete, în cîteva sate din Bivolari internetul e o raritate chiar și pe telefoanele mobile. Și pe ultima sută de metri se caută soluții pentru cazarea elevilor din Republica Moldova și pentru elevii navetiști!

Directorul școlii din Bîrnova, Constantin Țîră rîde amar și povestește că elevii stau pe gardurile unității de învățământ și spun că vor la școală. Numai că la Bivolari, anul începe 100% online: „Toți pacienții care sunt suspecți sau asimptomatici nu pot părăsi instituția de acolo. Cred că ar fi bine dacă am obține o derogare ca să venim cu jumătate din efectiv și jumătate online. Avem șase sate, șase structuri cu tot cu grădinițe. Elevi avem 410. La școala din centru zece laptopuri, avem calculatoare, colegii au telefoane inteligente. Din păcate la copii suntem deficitari. Copiii mai necăjiți nu au asemenea dispozitive. Am luat legătura cu domnul primar. Încă din vară. Am stat de vorbă și săptămâna trecută. Am făcut adresă la primărie și așteptăm!".

Dacă la Bivolari sunt probleme, vicepremierul Raluca Turcan nu le vede. „în localitatea unde suntem în nivelul de carantină peste trei la mie, acolo trebuie obligatoriu tablete la toți copiii astfel încît să aibă acces toți la educația online", a declarat Raluca Turcan într-o conferință de presă cu aromă electorală desfășurată la Iași.

 

Fără internet, tabletele vor sta ca bibelourile în vitrină

 

Constantin Țîră are o strategie unică și o descrie în câteva cuvinte: în satele fără internet se va preda după metoda „Postașul”. Învătătorul printează temele și le lasă la poarta elevilor. Și preia lucrările copiilor.

Internetul e un vis în câteva sate din comuna Bivolari. „În satele Traian, Buruienești și Tabăra nu avem internet. În luna martie când am început să lucrăm online au folosit telefoanele inteligente pentru că aveau semnal. Dacă avem tablete, nu avem internet!".

De la Inspectoratul Școlar se vede altfel.

Inspectorul general școlar Genoveva Farcaș spune că și ministerul va trimite tablete. Nu și internet. Inspectorul general școlar Genoveva Farcaș mai spune că sunt probleme cu măștile. Și roagă primarii să susțină școlile.

Și pe ultima sută de metri se cauta soluții pentru cazarea elevilor din Republica Moldova dar și pentru elevii din judetele Moldovei care învață la Iași. Internatul cu distanțare socială crează probleme.

Primarul municipiului Iași are ca ultimă soluție închirierea unor hoteluri. „Am făcut un inventar. Mai avem de acoperit 300 de locuri de cazare. 200 pentru elevii din Republica Moldova. Să luăm un cămin care a fost împrumutat pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Noi vom plăti utilitățile. Căutăm închirierea de locuri de cazare de clasă medie”, a precizat Mihai Chirica.

Din fața camerelor de filmat, situația pare roz. Din multe școli nu e deloc așa.

Orarele trebuie făcute astfel încât să protejeze profesorii cu comorbidități. Elevii să nu se întâlnească în pauze sau la toaletă.

Ce se întâmplă cu elevii navetiști? Nu există răspuns. Și totul se poate schimba de la o săptămână la alta în funcție de numărul de cazuri de Covid. Între scenariul verde și galben e doar un pas, adică un număr.

Școala din Bivolari e la granița cu Republica Moldova, la o oră distanță de Iași ... uneori o oră înseamnă foarte mult!

 
Sute de copii din județul Iași vor învăța online după metoda "Poștașul!"