Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


India: ”Spiderman” salvează animalele în primejdie. Și e mai bun decât pompierii

La vârsta de 22 ani, Asrar Khan Ousmani, un indian din orașul Bangalore, a devenit celebru în zonă pentru faptul că salvează în mod regulat animale aflate în situații critice. Asistent de chirurg la spitalul veterinar Cessna Lifeline, el impresionează prin calitățile sale de alpinist. Mai multe videouri în care el salvează au devenit virale pe internet.

Pisici, câini, păsări, maimuțe... Asrar Khan Usmani a devenit în câteva luni cel mai bun prieten al animalelor în urma unor demonstrații atletice curajoase, escaladând clădiri pentru a veni în ajutorul animalelor blocate uneori în locuri inaccesibile. Calitățile sale merg atât de departe încât locuitorii din cartier preferă să-l sune direct pe el decât să solice ajutorul pompierilor din Bangalore, întrucât tânărul știe „să comunice mai bine cu animalele, să le calmeze și să le protejeze de accidentări.”

„În momentul în care mă cațăr, nu mă gândesc cum voi coborî”

Asrar Khan Ousmani a învățat să escaladeze uitându-se la filme cu alpiniști pe YouTube și observând cum pisicile și maimuțele se cațără în copaci sau pe clădiri. Pasiunea sa pentru artele marțiale este un alt avantaj care-i vine în ajutor când escaladează clădiri înalte. Dar este vorba în special despre răbdare și curaj, aceștia sunt principalii factori care fac posibilă salvarea animalelor, spune tânărul pentru France24:

„Există anumite locuri din Bangalore în care pompierii nu se duc. De multe ori, nici nu știu cum să trateze un animal și nici măcar nu sunt tot timpul disponibili. Când văd că se întâmplă ceva grav îmi place să intervin și să lupt. Știu că uneori îmi pun viața în pericol și că aș putea să-mi fac rău, dar încerc să rămân încrezător în capacitățile mele. Când escaladez nu mă gândesc cum voi coborî. În unele cazuri mă cațăr, salvez o pisică apoi nu mai știu cum să cobor. Trebuie să mă așez și să văd ce urmează să fac. Prioritatea este să-l salvez pe animal.

Pompierii nu știu să comunice cu animalele. Dacă se întâmplă ceva rău, „salvatorul” sau animalul ar putea fi rănit. Când mă cațăr mă opresc la același nivel cu animalul și-i spun: Te ajut dar ai vrea să cooperezi și tu un pic ca să ne întoarcem acasă? Astfel îi prind și nu-mi fac niciun rău.”

Salvând o pisică blocată la înălțime

Asrar Khan Ousmani și-a dezvoltat această vocație din 2013 când a reperat un câine rănit. A sunat la mai multe asociații dar nimeni nu a apărut. Animalul gemea de durere de mai multe ore. Atunci a decis să preia frâiele situației și să-l salveze el însuși pe câine.

Din acea zi, Asrar Khan Ousmani și prietenii săi de la școală care îl însoțesc la locurile unde este nevoie de el și-l filmează salvând animale, au devenit îngerii păzitori ai animalelor. Tânărul a devenit apoi celebru în cartier iar locuitorii nu ezită să-l solitice când un animal este în pericol. De obicei, tânărul le duce pe animalele salvate la veterinar, încă un mod de a învăța mai multe despre primul ajutor pe care-l poate oferi câinilor, pisicilor, păsărilor și altor animale. Așa a învățat să măsoare frecvența cardiacă a unui animal, să-l verifice dacă nu are probleme la ochi sau la limbă. Datorită competențelor sale, a reușit să obțină un loc de muncă la spitalul veterinar de la Cessna Lifeline din Bangalore.

Un pui de maimuță rănit în urma contactului cu un gard electrificat este salvat (Sursa: youtube.com)

Asrar Khan Ousmani lucrează totodată cu pompierii din Bangalore și cu echipele de salvare pentru a veni în ajutorul animalelor în pericol. În calitate de voluntar în cadrul echipei de intervenție rapidă din Bangalore, acesta răspunde urgențelor apărute în cazul prăbușirii unor clădiri și se ocupă de salvarea animalelor. Ceea ce continuă să-l motiveze este ceea ce simte după ce salvează un animal:

„Într-o intervenție de pe 8 septembrie 2019, atunci când o clădire din zona JP Nagar s-a prăbușit, găinile și puișorii s-au ascuns în interior. Erau acolo și un câine și o capră. Am fost nevoit să mă apropii încet și metodic pentru a-i putea salva. Am intrat doar pentru cinci minute în interior pentru a salva toate animalele. Eram panicat și mi-am spus: Clădirea se poate prăbuși în orice moment, trebuie să salvez animalele.

Resimt emoțiile acestor animale. Pot să văd în ochii lor că se simt în pericol sau că au o problemă. Pot să simt când am făcut ceva bine, când am salvat o viață. În special când este vorba de un animal care nu poate vorbi, dar care cere ajutor și nimeni nu-l aude. În fiecare zi, sunt mândru de ceea ce fac și-mi spun că pot să fac lucrurile și mai bine mâine.”

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24