Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primii 40.000 de ruși au început să fie vaccinați la Moscova

vaccin_sputnik_v.jpg

Image source: 
France24

Guvernul din capitala Rusiei a anunţat miercuri că a început testarea vaccinului Sputnik-V, împotriva Covid-19, pe 40.000 de locuitori ai Moscovei, ca etapă finală de probă a acestuia, programată pentru această lună.

 Viceprimarul Moscovei, Anastasia Rakova, a anunțat: „Este o zi importantă nu numai pentru oraş, ci şi pentru întreaga ţară. Primii participanţi au fost vaccinaţi astăzi în centrele medicale din capitală”.

Circa 40.000 de moscoviţi sunt invitaţi să participe la acest studiu, iar orice locuitor de naţionalitate rusă care are asigurare de sănătate poate fi voluntar.

Amintim, Rusia a anunţat la începutul lunii august că a dezvoltat „primul” vaccin împotriva Covid-19, dezvoltat de centrul de cercetare Nikolai-Gamaleia, iar preşedintele rus Vlaidmir Putin a precizat cu această ocazie că una dintre fiicele sale a fost şi ea vaccinată.

Numit oficial Sputnik-V, după primul satelit artificial din istorie, vaccinul rus a fost privit însă cu scepticism în întreaga lume, mai ales din cauza absenţei fazei finale de testare la momentul anunţării sale.

Conform site-ului oficial dedicat acestui vaccin, „faza a 3-a a studiilor clinice care a implicat peste 2.000 de persoane” din mai multe ţări a început la 12 august, a doua zi după anunţul înregistrării Sputnik-V.

Până acum, mai mult de 20 de ţări au cerut achiziţionarea unui miliard de doze de vaccin, potrivit Fondului Suveran Rus, care îl finanțează.