Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Studiu: Prețul apartamentelor va scădea cu până la 10%

imobiliare.jpg

Legea Romexpo trece de Senat. Urmează votul din Cameră
Legea Romexpo trece de Senat. Urmează votul din Cameră
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Specialiştii estimează o corecţie medie între 5 şi 10% a preţului pentru apartamente, în România, în funcţie de piaţă/oraş. Pe segmentul de închirieri, 28% dintre cei chestionaţi în cadrul unui studiu despre impactul Covid-19 în piaţa imobiliară estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Studiul citat de News.ro a fost realizat de RE/MAX România.

Compania a prezentat rezultatele unui studiu despre impactul Covid-19 în piaţa imobiliară, realizat la nivel european. Printre cele mai importante concluzii se numără: corecţii de preţ pe segmentul vânzări, scăderi de preţ pe închirieri, precum şi o uşoară scădere a volumului tranzacţiilor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.130 de agenţi şi brokeri de top, din 27 de regiuni din Europa, cu o participare aproximativ egală de femei şi bărbaţi, majoritatea cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani.

În România, specialiştii estimează o corecţie medie la nivel naţional între 5 şi 10% a preţului la apartamente.

"La nivel european, pe segmentul vânzări, peste 50% dintre specialişti estimează scăderi ale preţurilor între 5-10%. Excepţie fac Franţa, Finlanda, Olanda, Cehia şi Turcia, care prezic o creştere între 2-5% a preţului la case. În România, la nivel naţional, specialiştii estimează o corecţie medie între 5 şi 10% a preţului pentru apartamente, cu variaţiuni în funcţie de piaţă/oraş", arată RE/MAX România.

Pe segmentul închirieri, respondenţii prezic o scădere a preţurilor cuprinsă între 10 şi 15%. Totodată, 70% dintre participanţii la studiu indică scăderi între 10-20% ale preţurilor pentru proprietăţie comerciale. Pe plan local, 28% dintre respondenţi estimează scăderi atât în mediul rural, cât şi în cel urban.

De asemenea, peste 40% dintre respondenţi estimează o stagnare sau o uşoara scădere a volumului de tranzacţii imobiliare în România.

"În ceea ce ţine de volumul tranzacţiilor, specialiştii estimează o uşoară tendinţă de scădere la nivel european, cu excepţia Franţei, Poloniei, Bulgariei, unde circa 50% dintre participanţi preconizează creşteri pe segmentul case. Pe plan local, peste 40% dintre participanţi estimează o scădere a volumului de tranzacţii imobiliare, pentru toate tipurile de proprietăţi", mai arată compania.