Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uber alocă 800 de milioane de dolari pentru a trece la mașini electrice

Compania Uber Technologies va contribui cu 800 de milioane de dolari până în 2025, pentru a ajuta șoferii să treacă la mașini propulsate electric.

Serviciul de car-sharing Uber, care la începutul anului avea 5 milioane de șoferi în toată lumea, a format deja parteneriate cu General Motors și alianța Renault, Nissan, Mitsubishi.

În afara reducerilor pentru mașini, Uber a spus că cele 800 de milioane includ reduceri pentru alimentări, costurile acestea urmând a fi parțial acoperite de o mică taxă suplimentară pentru clienții care cer o „cursă verde”.

Scopul este ca vehiculele de pe platformele sale din SUA, Canada și Europa să aibă emisii zero până în 2030, profitând de sprijinul legislativ și infrastructura avansată din acele regiuni.

Aceste planurile vin după ani de critici din partea grupărilor ecologiste și ale oficialităților orășenești privind poluarea și aglomerația provocate de vehiculele sale, precum și de îndemnuri pentru electrificarea flotei.

În perioada dinaintea pandemiei, mașinile electrice reprezentau doar 0,15% din cele înmatriculate în SUA, iar totalul parcurs de Uber în Canada era aproximativ egal cu cota de proprietate din SUA.

Tot Uber a spus că în SUA și Canada cursele cu un pasager produc cu 41% mai mult dioxid de carbon la o milă decât mașina particulară medie, dacă se iau în calcul milele parcurse între pasageri.

Planurile companiei pot fi un stimulent pentru industria auto. Legislația de mediu mai strictă, în special în Europa, îi obligă pe fabricanți să investească miliarde în adaptarea operațiunilor, în vreme ce cererea clienților pentru mașini electrice rămâne redusă.

Începînd de săptămâna viitoare, toți șoferii Uber cu mașini integral electrice din SUA și Canada vor primi suplimentar un dolar pe cursă și încă 50 de cenți în marile orașe americane, atunci când clienții plătesc suplimentar când comandă o „cursă verde”.